Rijkswaterstaat start een proef om gericht op bodemvuil te vissen, dat achter is gebleven na het eerdere (grove) bergingswerk gekoppeld aan de ramp met de MSC ZOE. Bergingsschepen zijn eerder ingezet om groot afval te lokaliseren en te bergen, nu wil Rijkswaterstaat het kleine afval gaan opvissen met zowel een bergingsschip als een vissersschip.

Geschrokken gezichten en verbazing. Hoewel de containerramp met de MSC ZOE in januari volop in het nieuws is geweest, schrikken mensen toch als ze de opgeviste rotzooi in het echt zien. Tijdens de Dag van de Garnaal in Lauwersoog, organiseerde KIMO met behulp van VisNed, Hulp in Nood en natuurlijk de organisatie van de promotiedag een heuse containerdisco. "Als die dingen overal op de zeebodem liggen kunnen we er maar beter wat leuks mee doen". 

Nederlandse vissers zetten zich enthousiast in om de hoeveelheid afval in zee te verminderen. Het succesvolle Fishing for Litter programma levert volle big bags met opgeviste rommel op. De afvalverwerkers doen de rest, het sorteren en klaarmaken voor recycling. Plastic in Zee is een actueel onderwerp waar veel aandacht voor is. Een verslaggever van het tijdschrift OneWorld sprak vorige week vrijdag met VisNed hierover in de haven van IJmuiden.

Op 10 april organiseerde de Tweede Kamer een hoorzitting over de afhandeling en nasleep van de containerramp met de MSC ZOE, om Kamerleden te informeren over vorderingen en aanpak. Al snel werd duidelijk dat de beleving sterk uiteen liep tussen de wijze waarop de overheid haar aanpak beschouwde en de manier waarop de visserij en natuurorganisaties de eerste week beleefd hebben. De visserij en natuurorganisaties ervoeren een gebrek aan coördinatie, onduidelijkheid over verantwoordelijkheden en een onbereikbare overheid. De natuurorganisaties hebben een coördinerende rol op zich genomen voor de opruimwerkzaamheden aan land, vissers hebben op eigen initiatief een opruimactie op zee georganiseerd.

Op 16 maart heeft Minister Schouten een bezoek gebracht aan de noordelijke garnalenvissers om te spreken over de opruimactie door vissers in januari en de nasleep van de containerramp. Vissers Leo Visser (LO-8) en Robin Bouma (ZK-47) lichtten namens collega’s toe waar zij vanaf 2 januari tegenaan lopen, waaronder veel bureaucratie, verwarring over organisaties en verantwoordelijkheden en een hoop schade.

Meer weten over Vissers voor schone zee? Bekijk al onze artikelen in ons archief

Inloggen