Troep uit containers MSC Zoe blijft voor vervelende verrassingen zorgen

Garnalenvissers die boven de Waddeneilanden vissen vangen bizar veel vuil. Ook spoelt er heel veel troep aan op de stranden. Spullen die afkomstig lijken uit de containers die bijna twee jaar geleden werden verloren door het schip MSC Zoe. De garnalenvissers hebben veel schade aan hun netten en er is visverlet. Maar de schade is afgewikkeld door de Nederlandse overheid en het dossier is gesloten. Waar kunnen vissers aankloppen? VisNed attendeerde Tweede Kamerleden op deze situatie.

Vlak na nieuwjaar 2020 nam het reusachtige containerschip “MSC Zoe” de verkeerde afslag. Het was erg slecht weer, zware zeegang en het schip voer dwarszee. Toch koos men voor de route vlak boven de Wadden en niet voor de veiliger route verder noordelijk. Met desastreuze gevolgen.

Wat volgde was een milieuramp van grote omvang, er kwamen honderden containers gevuld met meer dan een miljoen kilo aan goederen in zee. Van kapstokjes tot brandstoftanks voor auto’s. Een deel van de containers brak open, een deel werd teruggevonden en een deel werd niet terug gevonden. Dat werden milieu tijdbommen die nu in eht najaar van 2021 af gaan.

Uit de containers die nu open gaan komt wederom veel troep. Bijvoorbeeld heel veel autobanden. Maar ook brokken van containers komen in de netten en veroorzaken veel schade. En het repareren van die schade leidt tot visverlet.

Op de oproep van VisNed reageerden Tweede Kamerleden van CDA en VVD. In het commissie overleg van 24 november vroegen zij aan Minister Barbara Visser om aandacht voor deze situatie. De Minister van I en W heeft de schade immers afgewikkeld met de eigenaren van de MSC Zoe.

Minister Visser zegde de Kamerleden toe dat ze met de visserijorganisaties in overleg gaat over deze zaak, op zoek naar een oplossing.