Weekhoeveelheid aanvoer tarbot/griet wordt verhoogd

Binnen de Coöperatieve Visserijorganisatie (CVO – overkoepeling van kotter-PO’s) worden afspraken over de aanvoer van diverse soorten, zoals schol, Noorse kreeft en tarbot/griet. Op verzoek van VisNed heeft de CVO besloten om de regeling voor tarbot/griet aan te passen en de aan te voeren hoeveelheid per week of reis langer dan een week te verhogen naar 2.500 kg.

 

Mede dankzij de aanzienlijke verhoging van de gecombineerde TAC voor tarbot en griet  en de lagere aanvoer ligt de benutting van dit quotum lager dan vorig jaar. Dit betekent dat er op dit moment geen restricties hoeven te gelden.

Toch wordt een maximale aanvoer per week/reis langer dan een week in stand gehouden om de aanvoer van te kleine tarbot/griet tegen te gaan of misbruik te voorkomen van buitenlandse (vlag)kotters die een aanvoerbeperking tarbot kennen en via NL-scheepsnummer proberen aan te voeren, wat in het recente verleden aan de orde is geweest.

De bepalingen voor tarbot en griet zijn met ingang van maandag 10 september as.:

  • Minimum aanvoer maat: 30 cm.
  • De maximaal aan te voeren hoeveelheid tarbot/griet per vaartuig per week of reis langer dan 7 dagen is door de PO’s vastgesteld op 2.500 kg dood gewicht.
  • Bij aanvoer van meer dan 2.500 kg en/of kleiner dan 30 cm tarbot / griet wordt een heffing van € 10,00 per kg toegepast.
  • De maatregel van maximale hoeveelheid geldt niet voor het Skagerrak.