Windparken Doggersbank

Ook de Doggersbank blijft helaas niet gevrijwaard van windparken. Vorige week had VisNed overleg met de initiatiefnemers en de 'fisheries liaison officer' van de parken Dogger Bank A, B en C over wat we de komende jaren aan activiteit kunnen verwachten in het gebied.

De aanvragen voor deze projecten zijn al enkele jaren geleden goedgekeurd en gingen eerst onder de namen Creyke Beck A & B en Teesside A & B. Tot voor kort waren er nog geen partijen te vinden die dit eerder wilden ontwikkelen vanwege de kosten, die de afgelopen jaren zijn afgenomen. T

eesside B wordt nu onder de naam Sofia Offshore Windfarm ontwikkeld door RWE en de overige projecten Dogger Bank A, B en C door SSE Renewables en Equinor gezamenlijk.

Bouwwerkzaamheden

De start van de bouwfase van Dogger Bank A staat gepland voor april 2022 en Dogger Bank B voor april 2024 en ruim daarvoor zullen de nodige surveys gepland staan. De verwachting is dat werkzaamheden aan het Sofia Offshore windpark in 2023 zullen aanvangen. Voor Dogger Bank C is nog geen planning bekend.

We willen nogmaals onder de aandacht brengen dat er geen wet is die vissen in Engelse windparken verbied, dus de kabels tussen de turbines moeten verplicht worden ingegraven en moeten regelmatig op ingraafdiepte gemonitord worden door de eigenaar.

Helaas is dit slechts een doekje voor het bloeden, aangezien veel vissers dit vanwege de veiligheid ├╝berhaupt niet zien zitten. En daarbuiten betekent vissen in een windpark alsnog veel obstakels en een drastische beperking en aanpassing van de visserijpatronen in het gebied.

Berichten aan Zeevarenden

Naast deze parken wordt er momenteel ook volop gebouwd en surveys uitgevoerd voor andere parken wat de nodige extra drukte en activiteit op zee oplevert. Vissers worden hierover op de hoogte gesteld via Berichten aan Zeevarenden. Wij raden vissers ten zeerste aan om notie te nemen van deze berichten.

Zoals wij hier eerder schreven zijn de site en app van Kingfisher de beste (en klantvriendelijke) manier om in ieder geval de Britse berichten te ontvangen. Via de site of de app kunnen vissers zelf aangeven voor welk gebied ze meldingen willen ontvangen.

Dit om het ontvangen van te veel onnodige berichten te voorkomen, maar wel de juiste informatie te krijgen. Hiernaast worden op de overzichtskaart altijd de meest recente en geplande activiteiten, gevaren en obstakels getoond. 

Ga voor meer informatie naar https://kingfisherbulletin.org/ of download de apps voor Android en iOS.