AgriFoodTop symposium

Op 5 juni werd het AgriFoodTop symposium gehouden, een jaarlijkse bijeenkomst vanuit de Topsector Agri & Food. Het thema was 'innoveren in een goed klimaat', waarbij voedselproductie in relatie tot klimaatbeleid centraal stond. Voor de visserij tweeledig: wat doen wij als sector zelf aan uitstootreductie, maar zeker ook aandacht voor de vraag: welke impact heeft het klimaatbeleid op voedselproductie, visserij in dit geval. 

VisNed organiseerde tijdens dit symposium een workshop over beide aspecten van 'innovatie in een goed klimaat'. Hierbij kwam uiteraard de eigen klimaatopgave aan bod, waaronder brandstofbesparing en de impact van het ongefundeerde pulsverbod hierop, maar ook onderzoek naar waterstofschepen en samenhang tussen verschillende beleidsmaatregelen. 

Impact van klimaatbeleid op visserij

De impact ván het huidige klimaatbeleid op de visserijsector is echter momenteel een groter probleem dan het voldoen aan de eigen opgave. Door de grote afhankelijkheid van windenergie wordt een enorm areaal aan belangrijk visgebied grotendeels onbevisbaar, waarbij er enorme zorgen zijn over de impact van windparken op het ecosysteem van de Noordzee. 

NL wind overlay

De enorme windparken die nu gepland staan op het Nederlandse Continentale Plat zijn te vergelijken met een oppervlakte van Den Helder tot Rotterdam. Een gebied wat een zodanig effect heeft op de bereikbaarheid en beschikbaarheid van visgronden, dat duurzame voedselvoorziening in het gedrang komt als gevolg van het klimaatbeleid. Als er geen maatregelen worden genomen, dan worden vissers gedwongen om op een kleiner oppervlakte te vissen wat plaatselijk de visserijdruk kan verhogen. De kosten die ermee gemoeid gaan om dit te compenseren en een toekomst te genereren ondanks de windparken, zullen breed maatschappelijk gedragen moeten worden, gezien de wens voor hernieuwbare energie. 

Sector brede aanpak

Alle zeven producentenorganisaties in de kottersector, diverse Visserijverenigingen en de pelagische sector trekken samen op in het dossier Wind op Zee, waarbij het doel is om toekomstperspectief te bieden óndanks de uitrol van het klimaatbeleid en samen toe te werken naar een vloot die naar aard en omvang past bij de nieuwe situatie op de Noordzee.