Zuiver op de Graat? Onderzoek naar criminele ronselpraktijken

De overheid maakt zich zorgen over de toenemende infiltratie van de onderwereld in de bovenwereld. Ook in de visserij. Daarom hebben onderzoekers van “Politie en Wetenschap’ gekeken naar de manier waarop criminelen misbruik proberen te maken van vissers. Een omvangrijk rapport over dit onderzoek is deze week verschenen. 

Er zijn de afgelopen jaren enkele spraakmakende rechtszaken geweest waarbij vissers die drugs hadden binnen gesmokkeld zich voor hun daden moesten verantwoorden. Het onderzoek laat zien dat het gaat om ‘enkele rotte appels’.

Dat stelt enerzijds gerust, maar roept tegelijk op tot waakzaamheid. Dat criminele gedrag begon immers ooit toen die vissers zijn ingegaan op vragen van ronselaars.

De contacten die gelegd zijn met het team ‘Volans’ wat vanuit diverse departementen en gemeenten aan dit onderwerp werkt, heeft geleid tot bijeenkomsten met vissers en een aparte modulen in VistIkHetMaar. Stuk voor stuk activiteiten om de weerbaarheid in de sector te vergroten.

Het onderzoek is heeft een omvangrijk rapport opgeleverd en heet ‘Zuiver op de Graat’ en is beschikbaar via: www.politieenwetenschap.nl

In Visserijnieuws van deze week wordt nader ingegaan op de bevindingen en aanbevelingen van het rapport.