Vaarbevoegdheidsregels gaan veranderen, maar nu nog niet

Nederland gaat het STCW-F verdrag over trainingen en certificeringen voor vissers ratificeren. De regels voor vaarbevoegdheid gaan daardoor veranderen. Wat wij tot nu toe van die voorstellen zien lijkt na wat aanpassingen goed werkbaar. Maar er is nog niets defintief besloten.

Het STCW-F-verdrag van de International Maritime Organization (IMO) regelt wereldwijd de richtlijnen voor vakbekwaamheid van vissers op het gebied van veilig varen. Over welke trainingen ze gevolgd moeten hebben en over welke certificeringen ze moeten beschikken.

Vanuit haar internationale verantwoordelijkheid voor de veiligheid op zee gaat Nederland dit verdrag ratificeren en moet daarom bestaande regelgeving aanpassen aan de verdragstekst. Dat betekent dat de eisen rondom vaarbevoegdheden – minimaal – aangepast moeten worden. Sinds 2012 heeft de overheid onze sector intensief betrokken bij dit aanpassingsproject, dus ook VisNed.

Advies sociale partners

De sociale partners in de visserij werken samen in de Sectorraad. Dat zijn de RVZ, het CNV, de vijf PO's die in VisNed samenwerken en de PO NVB. Al in 2015 hebben zij gezamenlijk een advies aan het Ministerie van I en W uitgebracht over vernieuwing van bemanningseisen. Begin dit jaar is er een voorstel voor vervanging van het huidige Besluit zeevisvaartbemanning gekomen.

Dat voorstel doorloopt nu de procedure voor en ministeriele beschikking, waaronder ook overleg met de Sectorraad. In dat overleg is een aantal plooien gladgestreken, omdat de voorstellen van het Ministerie niet helemaal strookten met de wensen en adviezen van de sector. De Sectorraad verwacht dat in de komende weken alles helder zal zijn. Groot voordel van de nieuwe regeling is wel dat de vaarbevoegdheden van buitenlandse opvarenden nu ook rechtsgeldigheid op Nederlandse schepen zullen gaan krijgen.  SW 6 niet in gevaar

In de afgelopen weken zijn geluiden gehoord als zouden er veel minder mogelijkheden komen voor SW 6 gediplomeerden om vaarbevoegdheden te verkrijgen. Dat is te kort doro de bocht! Daarover is met de overheid intensief overlegd door de vertegenwoordigers van de reders en een oplossing is nabij. Binnenkort worden ook die laatste plooien gladgestreken. Zodra er volledige en gedetailleerde duidelijkheid is, zal VisNed aan de bij haar PO’s aangesloten vissers een brief sturen met daarin de gedetailleerde informatie. Vanwege de zorgvuldigheid en om onrust te voorkomen, zullen we pas met informatie naar buiten komen als alles definitief rond is. Daarom nog enkele weken geduld alstublieft.