Reminder aanvragen vaarbevoegdheden

Op 1 april 2019 treedt het nieuwe Besluit Zeevarenden in werking. Vanaf dat moment is het van belang dat u ervoor zorgt dat u vóór het verlopen van uw vaarbevoegdheid over de juiste certificaten beschikt. Hieronder een overzicht van de certificaten die u vanaf 1 april moet hebben voor de aanvraag/verlenging van een vaarbevoegdheid. Voldoet u hier momenteel nog niet aan? Neem dan contact op met uw PO om uw vaarbevoegdheid nog voor 1 april vervroegd te verlengen. 

Alle vissers dienen (nu ook al verplicht) in het bezit te zijn van het certificaat Basis Veiligheid voor vissers (Basic Training Fisheries). Dit certificaat bestaat uit het certificaat Basis Veiligheid, aangevuld met de module voor visserij. Schipper en bemanning van schepen kleiner dan 12 meter dienen eveneens in het bezit te zijn van het certificaat Basis Veiligheid voor vissers en in het bezit te zijn van een geldige medische keuring. 

SW V dienstdiploma’s en SVII bestaan in het nieuwe besluit niet meer en leveren geen vaarbevoegdheid op. Vaargebied II is hiermee ook komen te vervallen. Via de ‘was-wordt-lijst’ in de brief van KIWA is te zien welke vaarbevoegdheid na 1 april kan worden aangevraagd bij verlenging van de huidige vaarbevoegdheid op basis van de SW V dienstdiploma’s en SVII.

De oude regeling met betrekking tot 3 maanden varen boven de sterkte, als de begunstigde in het bezit is van een diploma ouder dan 4 jaar, is komen te vervallen.

Je vaarbevoegdheid bepaalt welke certificaten nodig zijn:
• Medische eerste hulp aan boord (medical first aid) en/of
• Medische zorg (medical care)
• Marcom A of Marcom B

Afhankelijk van je vaarbevoegdheid/functie zijn de nieuwe aanvullende certificaten:
• Certificaat reddingsmiddelen (Proficiency in survival craft and rescue boats other than fast rescue boats).
• Brandbestrijding voor gevorderden. (Advanced Fire Fighting)

Voor een persoonlijk inzicht wat het besluit voor u betekent, verwijzen wij u naar uw PO en naar de brief van KIWA.

Benodigdheden aanvragen VBB

Gezien de nieuwe vereisten die volgen uit het gewijzigde Besluit Zeevarenden per 1 april, raden wij u aan contact op te nemen met uw PO om te overleggen of het voor u verstandig is om uw vaarbevoegdheid vervroegd te verlengen. 

Voor het aanvragen van een VBB moet u zich eerst registreren op Kiwaregister.nl (met uw eigen email adres). Bedrijven kunnen via E-herkenning inloggen. Na betaling via iDeal wordt de aanvraag in behandeling genomen.

Uploaden of meenemen naar uw PO:
- kopie paspoort of ID-kaart (voor en achterkant), dus GEEN rijbewijs
- pasfoto
- geldige lichamelijke keuring
- vaartijdverklaring
- kopie diploma
- kopie radarwaarnemer/navigator
- kopie Marcom

Mocht u verder nog vragen hebben over bovenstaande kunt u contact opnemen met Jurie Romkes (jromkes@visned.nl) of met uw eigen PO.

PO Texel; Petra Schagen (cpo@civtexel.nl/0222-314291)
PO West; Annemiek Bais (a.bais-rienstra@civdh.nl/0223-670670)
PO Wieringen; Nicole Ruitenburg (info@po-wieringen.nl/0227-512048)
PO Urk & PO Delta Zuid; Jurie Romkes (jromkes@visned.nl/0527-684141)