Dokters van de Radio Medische Dienst: Ga fit naar zee

De dokters van de Radio Medische Dienst (RMD) zijn de gratis huisarts voor zeelieden wereldwijd. Het afgelopen jaar werd vijftien keer een zeeman met een helikopter naar de vaste wal gebracht voor behandeling en evenzoveel keren gebeurde dat met een reddingboot. Ook voor vissers is deze gratis dienst van de KNRM heel belangrijk. In de jaarlijkse vergadering van afgelopen week is de waardering naar de artsen nadrukkelijk uitgesproken. Toch waren er ook punten van aandacht en zorg.

De artsen krijgen vaak te maken met situaties aan boord waardoor ze hun adviserende werk niet zo goed kunnen doen als ze wel zouden willen. Er werden voor de visserij drie zaken met name genoemd:

  • Zorg dat de medicijnkist en alle medische hulpmiddelen tip top in orde zijn. Weet waar alles ligt of staat. Bespreek dat wekelijks en oefen af en toe!
  • Ga niet ziek naar zee en zorg dat aan boord goed bekend is of en welke medicijnen geslikt worden. Dat is voor de dokters essentiële informatie bij het behandelen van verwondingen. Denk bijvoorbeeld aan bloeddrukverlagers of bloedverdunners.
  • Zorg dat er sprake is van een gezond gebit. Bezoek regelmatig de tandarts en zorg dat u ‘dental fit’ bent. Te vaak moeten de dokters antibiotica voorschrijven voor gebitsontstekingen, die simpel te voorkomen zijn door op tijd naar de tandarts te gaan.

Vanaf met name de visserij wordt nogal eens gesuggereerd om via Whatsapp met de dokter te bellen. Dat is een nieuwe ontwikkeling waar op gestudeerd wordt. Maar het gevaar bestaat dat het (privé) nummer van de dokter rond gaat en de kwaliteitsborging kan niet gegarandeerd worden.

Werk altijd via de Kustwacht. De gesprekken worden namelijk opgenomen voor het geval er iets mis gaat en zij zorgen er ook voor dat er op kortst mogelijke termijn antwoord komt.

De tevredenheid over het dokterswerk is hoog. Dat wordt jaarlijks onderzocht via een enquête. Jammer genoeg was de deelname van de visserij aan de enquête dit jaar bedroevend laag.

Daarover is afgesproken dat er volgend jaar meer aandacht komt voor deelname uit de visserij. Door de enquêtes wordt het mogelijk constante aan verbetering te werken.

Tenslotte werd in de vergadering verslag gedaan door de preventie medewerkers van de KNRM. Zijn oproep was ‘draag altijd je reddingsvest’. Later dit jaar of begin volgend jaar wordt gestart met een gerichte veiligheidscampagne, want het aantal ongevallen moet omlaag.