Gevolgen COVID-19 voor praktijk aan boord en transport

De uitbraak van het COVID-19 (Corona) virus heeft grote impact op onze samenleving. De gevolgen van de maatregelen om de pandemie in te dammen raken ook de visserijsector.

Wij krijgen regelmatig signalen en vragen binnen over de effecten van de Corona-maatregelen voor de visserij. De vergaande maatregelen zijn voor iedereen nieuw. Vanuit VisNed zetten wij ons ervoor in om zo snel en goed mogelijk antwoord te krijgen op situaties die zich voor kunnen doen. Houd vooral www.visned.nl/covid-19 visserij in de gaten voor de meest gestelde vragen en updates en aarzel niet om contact op te nemen. 

Vervoer kotterbusje

De Europese Commissie heeft op maandag 30 maart laten weten wat de richtlijnen zijn voor het vervoer van personen in relatie tot COVID-19. De Commissie is van mening dat visserij een cruciaal/vitaal beroep is en dat het gaande houden van de voedselvoorziening het vervoer van personen niet moet beperken. Wel kunnen er door de autoriteiten gezondheidscontroles worden uitgevoerd, zoals het meten van de lichaamstemperatuur.

Dit betekent dat kotterbusjes op de gebruikelijke manier van en naar de kotter mogen reizen. Wel wijzen wij u op uw algemene verantwoordelijkheid om, voor zover mogelijk, rekening te houden met de maatregelen zoals deze zijn afgekondigd door de overheid om de verspreiding van het coronavirus tegen te gaan.

Passeren landsgrenzen

Wanneer u een grens oversteekt kan er gevraagd worden naar de reden waarvoor u de grens wilt passeren. Voor de Duitse en Deense grens hoeft u alleen die betreffende pdf in te vullen. Voor België en Frankrijk moet u het 'document bemanningsverklaring algemeen' en het 'certificate to cross border' van het betreffende land invullen en meenemen in de kotterbus.

Hieronder vindt u de verschillende formulieren die u moet invullen voordat u vertrekt. Hiermee kunt u aantonen dat u de grens over steekt op weg naar of van de kotter.

Formulieren België 'document bemanningsverklaring algemeen' en het 'certificate to cross border België'
Formulier Duitsland & Denemarken 'document bemanningsverklaring grens Duitsland Denemarken'
Formulier Frankrijk 'document bemanningsverklaring algemeen' en het 'certificate to cross border Frankrijk'

Medische verklaring binnenkomst haven

Vóór binnenkomst (terugkeer) in een haven moeten alle visserijvaartuigen een zogenaamde Maritime Declaration of Health invullen. Hier kan door de havenautoriteiten naar worden gevraagd. Hierbij het document wat u daarvoor moet invullen.  

Vragen?

Wanneer u vragen heeft kunt u contact opnemen met Nathanaël Middelkoop (nmiddelkoop@visned.nl) of uw PO hierover.