Britse MCA controleert streng op veiligheid

In het Verenigd Koninkrijk (VK) komen jaarlijks veel vissers om het leven. Dat is volgens de Britse overheid onacceptabel en daarom worden strenge veiligheidsregels van toepassing verklaard en daarop wordt gehandhaafd. Dit geldt sowieso voor Britse vlagkotters maar hier kunnen Nederlandse vissers in Brits water ook mee te maken krijgen.

In het VK is het gebruik van persoonlijke beschermingsmiddelen, zoals een zwemvest en helmen en veiligheidsschoeisel verplicht. Als een visser wordt gezien terwijl hij die middelen niet gebruikt moet hij daar een heel plausibele verklaring voor hebben. Zonder die verklaring treedt de overheid handhavend op.

Na Brexit wordt er in de Britse 6-12 mijls zone intensief gepatrouilleerd. Daar is deze controle van Britse vaartuigen op veiligheidsmiddelen een bijvangst van. Na Brexit kan het VK als onafhankelijke en soevereine kuststaat zijn eigen manier van controleren bepalen, los van de (volgens sommigen knellende) EU beperkingen.

In het recente verleden zijn vissers gewaarschuwd op basis van foto’s die gemaakt zijn uit controlerende vliegtuigen en die gemaakt zijn met controlerende drones. Dat zou wel eens een opmaat voor internationale controles kunnen zijn. Tegen sommige Britse vlagkotters is al verbaliserend opgetreden.  

Los van het controle aspect is het gebruik van persoonlijke beschermingsmiddelen natuurlijk meer dan nuttig en niet meer dan logisch.