Negatieve coronatest verplicht voor toegang Denemarken

Vanaf 26 oktober geldt dat je een negatief COVID-19 testresultaat moet kunnen laten zien als je Denemarken in wilt. Deze test mag niet langer dan 72 uur voor het passeren van de grens afgenomen zijn. Deze verplichting is aanvullend op de vervoersdocumenten die men bij zich moet hebben, waarmee aangetoond kan worden dan men vanwege een cruciaal beroep (visserij) het land binnen wil.

De Deense overheid heeft laten weten dat reizigers vanuit Nederland alleen Denemarken in mogen met een geldige reden. Op 30 maart heeft de Europese Commissie een richtlijn (nr. 2020-2051) uitgevaardigd, waarin zij stelt werknemers en zelfstandigen in cruciale beroepen onbelemmerd de grens moeten kunnen oversteken (met uitzondering van een gezondheidscheck). De visserij wordt in hetzelfde document als cruciaal (vitaal) beroep benoemd.

Als Sectorraad Visserij hebben we daarop een bemanningsverklaringsdocument ontwikkeld dat, in combinatie met het tonen van het monsterboekje, als bewijs dient dat men voor de uitoefening van het cruciale beroep (visserij) onderweg is van of naar het werk. Klik hier voor het bemanningsverklaringsdocument. Daarnaast moet er een kopie van het maatschapscontract getoond kunnen worden om aan te tonen dat je daadwerkelijk voor het desbetreffende visserijbedrijf werkt. 

Verder moet ieder bemanningslid per 26 oktober 2020 een negatieve uitslag van een COVID-19 test kunnen overhandigen. De test mag niet langer dan 72 uur geleden afgenomen zijn. Aangezien de testcapaciteit van de GGD in de meeste regio's ontoereikend is en een uitslag te lang op zich laat wachten, zult u genoodzaakt zijn om zo’n test bij een commerciële partij in een snelteststraat af te laten nemen. Informeer bij u in de regio of de gemeente wat de beste mogelijkheden op dit gebied zijn.

Frankrijk

Frankrijk is vanaf vandaag weer terug in een Lock down. Voor dit land geldt dat, volgens de ons bekende informatie, er niets is gewijzigd. Kortom, u moet een monsterboekje, paspoort/ID-kaart en een bemanningsverklaringsdocument kunnen tonen in geval van controle. Klik hier voor het bemanningsverklaringsdocument voor Frankrijk

Voor alle informatie over COVID-19 en visserij, zie onze COVID-19 pagina (te bereiken via het uitklapmenu 'voor vissers' op de homepagina). Hier staan ook alle recente nieuwsberichten.