5G netwerk mag niet ten koste van noodfrequenties gaan

Het INMARSAT-satelliet grondstation in het Friese Burum is essentieel voor veiligheidsverkeer van onze vissersvloot. Het dreigt nu te moeten wijken voor de belangen van 5G telefonie. Wij hebben de leden van de Tweede Kamer gevraagd de veiligheidsbelangen van onze vissers en alle andere zeevarenden een zware weging te geven in het afwegen van belangen.

Het grondstation heeft de bijnaam “Het Grote Oor’ en terecht. Het Friese “grutte ear” hoort de VMS-piepjes, maar luistert vooral ook naar alle veiligheidsberichten vanaf zee, van het GMDSS-systeem en ook van de Radio Medische Dienst.

Via Burum hebben artsen zodoende contact met Nederlandse schepen op zee. Of het nu om het hechten van een grote wond gaat op een trawler voor Afrika, of om een gebroken been op de Noordzee, it grutte ear hoort alles.

Het GMDSS-systeem is essentieel en redt levens. Maandelijks worden er 35 noodoproepen gedaan die worden ontvangen in Burum. In geval van nood kan op een schip met één druk op een rode knop de Kustwacht bereikt worden.

Dat gebeurt via de satellietdiensten van INMARSAT. Hiermee worden wereldwijd gemiddeld 5 levens per dag op zee gered.

Frequenties

De frequenties van INMARSAT zouden nu de 5G internet belangen van bijvoorbeeld smartphones ín de weg zitten. Het Ministerie van Economische Zaken en Klimaat lijkt de telecombelangen nu voorrang te willen geven.

VisNed heeft de Kamerleden echter gevraagd de veiligheidsbelangen van onze vissers en alle andere zeevarenden voorrang te geven boven de commerciële belangen van 5G:

Als het gaat tussen heel snel kattenplaatjes downloaden versus het doorgeven van medische noodgevallen lijkt het ons geen discussie wat er voorrang zou moeten hebben.