Nieuwe Plastic Strategie van EU positief initiatief

Plastic is een enorme bedreiging voor ons zeemilieu. En dus voor het imago van vis. VisNed is voorstander van sectorinitiatieven om te komen tot volledige recycling van alle vistuigen, inclusief pluis. Dat is een hoge ambitie. Maar gezien het belang dat vissers hebben bij vers gevangen wilde vis van onberispelijke reputatie, kunnen we daarin niet ambitieus genoeg zijn. VisNed doet er een tandje bij!

 

Werkbaar
Vorig jaar nam VisNed deel aan de Our Ocean conferentie. Dat was inspirerend. Daarom hebben we onze Green Dealactiviteiten opgeschroefd. Nu komt de Europese Commissie met een uitgebreid voorstel. Ook voor visserij. Afgelopen week was VisNed bij een bijeenkomst in het Europees Parlement hierover. De nieuwe EU plastic strategie is een geweldig positief initiatief. VisNed juicht het terugdringen van plastic in zeeën en oceanen van harte toe. Daarom is VisNed de voortrekker vanuit de visserij in de Green Deal. Daarom is VisNed vanuit de visserij de voortrekker in overleg over havenontvangstinstallaties en initiatiefnemer om de SFAV uit te bouwen tot hét platform waar over alle afvalstromen in de visserij gesproken wordt. VisNed wil wel dat het werkbaar blijft. Daarom zijn wij tegen een systeem van statiegeld op netwerk.

Zelf alternatieven voor Pluis ontwikkelen...
De overgrote hoeveelheid plastic in zee komt van het land. Maar de pluisdraadjes en stukjes visnet die overal gevonden worden zijn zichtbare gevolgen van visserij. Dat moet anders. Daarom zijn we op zoek naar alternatieven. Alternatieve materialen en in zeewater afbreekbaar plastic. Die activiteiten gaan we opschroeven. Want we kunnen beter zelf oplossingen aandragen voordat ze ons worden opgelegd. Zelf bedachte oplossingen zijn vaak beter, effectiever en efficiënter dan wat wordt opgelegd door overheden. Aan het einde van dit jaar moet de sector haar zaken op orde hebben en moeten er grote stappen voorwaarts zijn gezet.