Meld je aan voor Vishack II

Het thema van de tweede Vishack die op 15 en 16 februari georganiseerd wordt op Urk is 'afval'. De afgelopen jaren zijn er, mede dankzij de Green Deal Visserij voor een Schone Zee, grote stappen gezet om afvalmanagement aan boord, op de haven, en initiatieven als Fishing for Litter te verbreden en verbeteren. De ramp met het containerschip MSC Zoë maakt duidelijk dat de aankomende decennia vissers geconfronteerd zullen blijven met afvalopslag, opgevist afval en faciliteiten op de haven voor (liefst gescheiden) afvalafgifte. Reden te meer om met elkaar na te denken over praktische en creatieve oplossingen voor afvalmanagement. VisNed roept haar leden op om deel te nemen en het geluid uit de praktijk in te brengen in het proces.

De afgelopen jaren is er al veel verbeterd in de afvalverwerking en -afgifte binnen de visserijsector. Zo kunnen vissers op veel havens al gescheiden afval inleveren en zijn de faciliteiten verbeterd in overleg met gebruikers. Via Fishing for Litter halen vissers bovendien jaarlijks 300ton afval uit zee. Er zijn echter nog wel verbeterpunten op het vlak van afvalmanagement aan boord en aan de wal. Aan de hand van vier thema’s willen we met elkaar gaan kijken hoe we hier iets tegen kunnen doen. De 4 thema’s zijn:

  1. Oplossingen zoeken voor robuuste afvalopslag en ruimte aan boord
  2. Een gebruiksvriendelijk systeem ontwerpen voor duurzaam afvalbeheer in visserijhavens zonder afvaltoerisme
  3. Een beloningssysteem ontwikkelen om (gescheiden) afvalafgifte en -inzameling in visserijhavens te vergroten
  4. Een instrument ontwikkelen voor eenvoudige afvalregistratie waarmee vissers hun inzet voor een schone zee kunnen laten zien

Het programma

In navolging van de succesvolle Vishack van vorig jaar zal de aankomende Vishack plaatsvinden op 15 en 16 februari op Urk. Gedurende 33 uur zal gewerkt worden in groepen, bestaande uit onder anderen vissers, wetenschappers en ondernemers, aan bovenstaande vier 'challenges'. Aanmelden kan via de website van Stichting de Noordzee.

Vrijdagochtend start met een korte excursie en uitleg over de visserijsector en de afvalproblematiek. Na de excursie worden vier uitdagingen gepresenteerd. De uitdagingen zijn van tevoren door ervaringsdeskundigen (o.a. vissers en wetenschappers) geformuleerd. Vervolgens gaan we in groepen aan de slag. Ontwerpen, programmeren, schrijven, schaalmodellen maken: de multidisciplinaire teams grijpen alles aan voor een mooie oplossing. Zaterdagmiddag kiest de jury het beste idee. 

Waarom meedoen?

De Vishack is een mooie kans om in een unieke samenstelling met andere deelnemers samen te werken aan praktische en creatieve oplossingen. De winnaar krijgt een geldprijs van €2000,- om het idee verder uit te werken, en ondersteuning en PR bij het doorontwikkelen van de resultaten.

Voor wie: o.a. vissers, visserij-experts, designers, gedragsdeskundigen, techneuten, data-experts
Prijs: deelname is gratis (diner, ontbijt, lunch en overnachting inbegrepen)
Wat: een wedstrijd waarbij multidisciplinaire teams praktische oplossingen hacken die visserij-afval in zee en op het strand verleden tijd zullen maken
Waar: aan boord van m/s Noorderkroon op Urk
Wanneer: vrijdag 15 februari 8.00u tot zaterdag 16 februari 17.00u

Meer informatie over de locatie: 
De VisHack is inclusief overnachting op het schip Noorderkroon van de Zeekadetten op Urk. Het schip is helaas niet goed toegankelijk voor wie slecht ter been is. Er zijn slaapvertrekken met stapelbedden. Er zijn geen douches aanwezig, maar er is wel de mogelijkheid om je op te frissen. De Noorderkroon is het schip van het Zeekadetkorps Urk. Het is een werkend schip met 46 bedden in de vorm van stapelbedden, een riante keuken, kleinere ruimtes waar gewerkt kan worden en een grotere gezamenlijke ruimte voor presentaties. Het diner op vrijdag zal plaatsvinden in de nabijgelegen Botterschuur, waar ook de pitches gepresenteerd zullen worden. Eventueel kun je op eigen gelegenheid een hotel of B&B in de buurt regelen. 

Voor verder vragen kunt u mailen naar vishack@noordzee.nl