Media-aandacht voor de GreenDeal

Nederlandse vissers zetten zich enthousiast in om de hoeveelheid afval in zee te verminderen. Het succesvolle Fishing for Litter programma levert volle big bags met opgeviste rommel op. De afvalverwerkers doen de rest, het sorteren en klaarmaken voor recycling. Plastic in Zee is een actueel onderwerp waar veel aandacht voor is. Een verslaggever van het tijdschrift OneWorld sprak vorige week vrijdag met VisNed hierover in de haven van IJmuiden.

Fishing for litter

OneWorld is een magazine dat zich onder meer richt op duurzaamheid en wilde daarom graag weten wat voor duurzame projecten er lopen in de visserij. VisNed is partner van de GreenDeal en actief betrokken bij projecten als Fishing for Litter en VisPluisVrij. Pim Visser legde in de haven van IJmuiden uit dat vissers met het Fishing for Litter-project jaarlijks meer dan 300.000 kilo afval uit de zee halen. Wij lopen daarmee voorop in Europa, maar ons initiatief heeft navolging gekregen en bij voorbeeld onze Ierse collega's zijn ook volop actief, net als Duitsers en Belgen.

VisPluisVrij

Hepke Deelstra vertelde over het VisPluisVrij project. Veel mensen kennen pluis als al die oranje en blauwe draadjes die op het strand aanspoelen. Dat vissers pluis nodig hebben om hun netten te beschermen tegen een ruwe schurende bodem is vaak niet bekend. Het doel van het project VisPluisVrij is om de hoeveelheid blauwe en oranje draadjes op het strand te minimaliseren, door het zoeken van een alternatief materiaal voor pluis. In de afgelopen jaren zijn er vele materialen getest, waaronder Yakleer, klossen met touwwerk en biopluis.

Centraal overleg

In het centraal overleg van de Green Deal van afgelopen donderdag werd ook stilgestaan bij het VisPluisVrij-onderzoek. Er zijn hoge verwachtingen van het biopluis en daarom zal binnen het VisPluisVrij-project dit materiaal verder worden getest. Omdat er op stenige gronden het meeste pluis wordt gebruikt, gaan we het biopluis juist op die gronden testen. Zodra de uitkomst van dit materiaal bekend is, zal dit, naast de andere alternatieven, gepresenteerd worden. Dat naast 'haalbaar' ook 'betaalbaar' een onderdeel van de test is zal niemand verbazen.