Europese Commissie wil afvalregels voor visserij aanscherpen

Als het aan de Europese Commissie ligt gaan vissersschepen onder de nieuwe richtlijn voor havenontvangstfaciliteiten vallen. Dit levert veel extra administratie op voor vissers. VisNed is teleurgesteld omdat we in Nederland goed op weg zijn in de Green Deal Visserij op het gebied van afval.

De EC bepaalde vorige week haar positie voor de onderhandelingen met de Lidstaten en het Parlement. Het ministerie van I&W is tevreden met deze uitkomst. VisNed heeft keer op keer geijverd om de visserij, die nu net als de pleziervaart een uitzondering heeft, niet onder deze richtlijn te laten vallen. Wederom is dit een voorbeeld van zaken die elders in Europa niet goed gaan en waarvoor de oplossing aan alle lidstaten dreigt te worden opgelegd. Ook daar waar het nu wel goed gebeurd. Alleen via het Europees Parlement is mogelijk nog invloed uit te oefenen omdat die haar positie nog niet bepaald heeft voor de triloog.

Fishing For Litter
Er dreigen nu dus vooral extra administratieve lasten voor vissers en daar is VisNed niet blij mee. Ook het afval dat onder Fishing for Litter wordt aangeland zal in het huidige voorstel onder de richtlijn vallen en daar zouden mogelijk indirecte financiƫle lasten aan verbonden zijn. Dat kan natuurlijk nooit de bedoeling zijn. Wel blijft de mogelijkheid om alternatieve manieren van financiering hiervoor te vinden en VisNed zal er samen met Green Dealpartner KIMO alles aan doen om ervoor te zorgen dat Fishing For Litter in de huidige vorm gewoon door kan gaan. Zeker gezien het enthousiasme waarmee heel veel vissers aan het project deelnemen.