Noorwegen wil grote gebieden sluiten

Door VisNed is al meerdere keren aandacht geschonken aan het overleg dat internationaal gevoerd wordt over extra maatregelen ter bescherming van de kabeljauw. In de vorige nieuwsbrief meldde wij het plan van de Europese Commissie tot sluiting van EU-wateren. Ook Noorwegen broedt op maatregelen voor haar eigen wateren. Gevolgen voor de visserij zullen groot zijn.

De kabeljauwmaatregelen zijn besproken tijdens de EU-Noorwegen onderhandelingen. Wij ontvingen informatie dat de Noren denken aan het sluiten van drie gebieden met ingang van 1 juli voor de rest van het jaar. Een kaartje met daarop de gebieden is HIER te vinden.

Een sluiting moet gelden voor ALLE visserijen met gesleepte vistuigen, dus ook voor de vistuigen waarmee niet gericht op kabeljauw wordt gevist. Vanuit de Europese Unie is hiertegen verzet, de EU en diverse lidstaten willen kleinere gebieden en ook een uitzondering voor visserijen met een kleine bijvangst aan kabeljauw, zoals boomkor. Echter, het moge bekend zijn dat de Noren autonoom kunnen beslissen over maatregelen in de eigen wateren en de kans is groot dat ze bij hun eigen insteek blijven.

Wij hebben leden die vorig jaar in de Noorse zone hebben gevist gevraagd om input te leveren hoe op deze voorstellen te reageren. De Europese Commissie en diverse lidstaten, waaronder Nederland, zullen hun uiterste best doen om werkbare afspraken te realiseren.