Een duurzame toekomst op zee. Voor vissers of voor windmolens?

‘Leve de Noordzee’ heet de initiatiefnota van Tjeerd de Groot (D66), waarin ‘een duurzame toekomst voor vis en visser’ centraal staat. Tijdens de bespreking met minister Schouten en de Tweede Kamer werd helaas vooral gesproken over de grootschalige bouw van windmolenparken op zee. De algehele conclusie: er is een totaalplan nodig voor de (Noord)zee.

De aanwezigheid van WNF, Stichting De Noordzee en VisNed werd erg gewaardeerd. Namens VisNed waren Pim Visser en Hepke Deelstra aanwezig. Zij mochten na de eerste termijn van de Kamerleden zelfs een half uur apart doorspreken met de nota-opsteller en de parlementariërs. Die input werd later door De Groot gebruikt om de vragen te beantwoorden van zijn collega-Kamerleden. Dat het belangrijk was om aanwezig te zijn bleek wel uit de vragen die de Tweede Kamerleden stelden.

‘Een duurzame toekomst voor vis en visser’, waarover de nota gaat, wordt overschaduwd door de plannen om de Noordzee vol te zetten met windmolens. Politici vinden dat de visserij niet het kind van de rekening mag worden. VVD-er Arno Weverling en kamerlid JaccoGeurts van het CDA pleiten voor zo min mogelijk gesloten gebieden voor vissers. Laura Bromet van GroenLinks stelt de vraag: ‘Kunnen we de vissers uitkopen?’ Mocht het die kant op gaan, dan is een ‘duurzame toekomst voor vis en visser’ wel heel ver weg. VisNed zal het proces nadrukkelijk volgen en de politici blijven informeren.

U kunt het volledige verslag lezen in Visserijnieuws van vandaag.