Nog geen besluit over Pulsvisserij

De besluitvorming in Europa over pulsvisserij zit in de slotfase. En ook hier geldt: “het is pas gedaan als het gebeurd is”, en gisteren (4 oktober) hebben triloog-partners in Straatsburg stappen richting een definitief besluit gezet. Er is gesproken over een compromis, wat via een Franse Europarlementarier werd gelekt. En deze gelekte tekst laat zien dat puls een grote stap terug moet gaan zetten.

 

De leugens duren voort

We weten dat er inmiddels bijna meer tegenstanders dan voorstanders van puls zijn. En de tegenstanders schuwen geen enkel middel om deze duurzame visserij in een kwaad daglicht te zetten. Deze week weer een mooi voorbeeld. De BlueMarine Foundation uit het Verenigd Koninkrijk had zogenaamd ‘ontdekt’ dat een Nederlandse pulsvisser illegaal op de Doggersbank zou hebben gevist. Terwijl aantoonbaar is dat dit op foute gegevens is gebaseerd. Het is trieste vuilspuiterij die zelfs door een Engelse ‘kwaliteitskrant’ als The Times is overgenomen. 

Donkere wolken

Ondertussen worden de wolken boven het pulsdossier steeds donkerder. Puls zal mogelijk blijven bestaan, maar moet wel een stap terug zetten. Hoever is nu onderwerp van discussie in de trilogen. Maar er zijn er ook nog velen die vinden dat het voor eens en altijd verboden moet worden. Dat is niet wetenschappelijk onderbouwd, maar nu het dossier volkomen 'verpolitiekt' is en de feiten er niet meer toe doen, speelt deze optie rond. Dat terwijl wetenschappers vorige week op de grote ICES-conferentie prachtige resultaten van hun onderzoek lieten zien. Maar ondertussen worden politici opgehitst om de puls in de ban te doen en daarbij wordt geen enkel middel geschuwd, zoals nu ook weer het lekken van vertrouwelijke informatie (een doodzonde in de politiek). Maar in de anti-puls lobby lijkt alles geoorloofd. 

Veel meer slachtoffers dan alleen de vissers

Die fanatieke tegenstanders zorgen er voor dat donkere wolken zich niet alleen samenpakken boven de vloot, maar ook boven visafslagen, de visverwerkers en de toeleverende bedrijven. Kennelijk is men uit op de teloorgang van de Nederlandse kottervisserij en diverse visserijgemeenschappen. De Nederlandse visserij wordt bij een verbod op puls decennia teruggeworpen, zonder enig nut of noodzaak. En deze slopende onzekerheid voor onze vissers en hun gezinnen duurt voort. De prijs die we betalen voor deze vorm van democratische besluitvorming.

En nu?

De triloog-onderhandelingen tussen Europese Commissie, Raad van ministers en Europees Parlement over Technische Maatregelen, waaronder Puls, zijn nu zonder resultaat afgebroken. De 3 partijen gaan op zoek naar een nieuwe datum. Zodra wij iets meer weten over de vervolgstappen laten wij dit direct aan u weten.