Ontwikkeling garnalenpuls zet door

Hoewel er onduidelijkheid is over de toekomst van de pulsvisserij, wordt er door de ondernemers die betrokken zijn bij het onderzoeksproject over garnalenpuls vooruit gekeken. "Het heeft geen zin om niks te doen, dit is de kans om ideeën aan te dragen en we willen toch vooruit", aldus de deelnemers aan het project op de innovatiebijeenkomst 12 oktober in IJmuiden.

Het onderzoek naar selectiviteitsverbetering middels de garnalenpulstechniek bestaat uit verschillende fases. Momenteel wordt er door meerdere schepen, waaronder de WR40, HA31, ST24 en TH10 een nulmeting uitgevoerd met de garnalenpuls. De kotters die uitgerust zijn met het pulstuig hebben een 'buddy' die op traditionele wijze op garnalen vist, waardoor een vergelijking gemaakt kan worden.

Volgend jaar mogen er aanpassingen gedaan worden aan de netten en het tuig, om zo te kijken of de selectiviteit verbeterd kan worden. Tijdens de bijeenkomst zijn ideeën verzameld voor wenselijke aanpassingen. Er is onder meer nagedacht over alternatieve netontwerpen, in samenwerking met Charl van Wijck (CIV Den Oever).

Vanuit VisNed was onder meer Maarten Drijver aanwezig om samen met betrokkenen mee te denken over mogelijke vervolgstappen in het onderzoekstraject. "Hoewel er nog geen beslissing gevallen is over puls, is het belangrijk dat de wetenschappelijke onderbouwing van wat wij in de praktijk zien met betrekking tot pulsvisserij doorgang vindt. Aan een half onderzoek heb je sowieso niks."