Groeiende frustratie onder vissers over uitkomsten Triloog

De NOS bericht dat niet 42, maar mogelijk slechts maximaal ongeveer 15 schepen met puls mogen blijven vissen gedurende de overgangsperiode, die tot 2021 duurt. In eerdere berichten werd gesproken over een overgangsperiode voor 42 schepen, waarbij ook nog 42 schepen in 2019 al zouden moeten stoppen. Bij vissers overheerst enorme onzekerheid, woede, verdriet en een groot wantrouwen in het besluitvormingsproces.

In eerdere berichten werd er melding van gemaakt dat de 42 schepen met een pulsontheffing zonder einddatum zouden kunnen doorvissen tot de 1 juli 2021. De 42 andere ontheffingen zouden dit jaar nog aflopen. De onzekerheid waarin vissers na deze berichtgeving verkeren is onmenselijk en voedt de groeiende onrust en het wantrouwen in het systeem.

Het Ministerie van LNV kon maandag geen uitsluitsel geven en de definitieve triloog teksten zijn nog niet vrijgegeven, hoewel er blijkbaar wel versies circuleren. “Wij moeten er als sector op kunnen vertrouwen dat het Ministerie ons voorziet van de meest recente en kloppende informatie. Met speculatie kunnen wij niks, en de bij ons aangesloten ondernemers al helemaal niet.”, aldus Pim Visser, directeur van overkoepelende visserijorganisatie VisNed.

VisNed blijft zich inzetten voor alle 84 ontheffingen en richt zich op een acceptabele overgangsregeling. Hiervoor zijn ideeën bij het Ministerie ingediend, onder meer een zeedagenregeling is besproken. Tot er definitief duidelijkheid is over hoe de teksten geinterpreteerd worden, gaat VisNed ervan uit dat Minister Schouten zich conform eerdere uitspraken inzet voor een eerlijke overgang tot 2021 voor zowel de 42 met, als de 42 zonder einddatum.

 

---

Voor vragen of toelichting, neem contact op met Pim Visser (directeur VisNed) op +31 6 53 14 62 20 of via wvisser@visned.nl

of met Sarah Verroen (beleidsmedewerker) op +31 6 300 818 37 of via sverroen@visned.nl