Pulstuig UK-158 tentoongesteld in Amsterdam

Het pulstuig van de UK-158 wordt in hartje Amsterdam geëxposeerd in de galerij van Arti et Amicitiae. "Als een vis op het droge, liever hadden we er nu mee gevist", aldus Jacob van Urk (voorzitter PO Urk).  De tentoonstelling van het pulstuig is gekoppeld aan het project 'De Tijden', van ontwerperscollectief Pink Pony Express, een langlopend onderzoek naar de invloed van politiek op de visserij. 

Het collectief is al langere tijd nauw betrokken bij de visserij en heeft een maand gewoond en gewerkt op Urk en Texel, ontwerpers hebben een week meegevaren met de FD-283 van de familie Koffeman en ze zijn op onderzoek gegaan langs de kust van Schotland. Uit dit onderzoek, waarin ze vooral veel hebben gesproken met vissers, zijn verschillende beeldende 'interventies' voortgekomen.

Zo draagt de Nederlandse EU parlementariër Annie Schreijer-Pierik nu een kotteroorbel, genaamd De Kapitein, die is ontworpen door de visserij. Ook heeft Pink Pony Express verschillende korte films gemaakt tijdens ons onderzoek en is er dus momenteel in het verenigingsgebouw Arti et Amicitae (Rokin 112 in Amsterdam) een pulsvleugel tentoongesteld, die onthuld is tijdens de Amsterdamse Museumnacht. Het tuig is met behulp van de VCU naar boven getakeld. De tentoonstelling trekt veel bekijks.

Deze installatie – Galvanize (The Wing) – is te bewonderen tot en met 15 november 2019. In de avond van 15 november is het einde (de finnisage) van de tentoonstelling. Hiervoor zijn de vissers uitgenodigd. Het ontwerpcollectief zal dan dan een presentatie geven over De Tijden in de ruimte met de pulsvleugel.