Kennismaking met nieuwe Eurocommissaris

Vorige week maakte een delegatie van Europêche, de koepel van nationale visserijorganisaties kennis met de nieuwe Eurocommissaris voor Maritieme Zaken, waaronder Visserij, Virginijus Sinkevičius. Het was een plezierige kennismaking met de commissaris en zijn kabinet. Net als zijn voorganger heeft hij twee Directoraten Generaal (zeg maar Ministeries) onder zich; Mare en Environment. Dat biedt ons kansen om de onderwerpen op het snijvlak van visserij en milieu goed te bespreken.

Met een delegatie uit Spanje, Duitsland, Frankrijk en Nederland bezochten we Sinkevičius in zijn kantoor in het Berlaymont gebouw in Brussel.

De secretaris generaal van Europêche, Daniel Voces, had een presentatie voorbereid waarin de kerncijfers van de Europese visserijen elkaar in snel tempo opvolgden: 80.000 vissersschepen, die samen € 7,7 miljard euro besommen en de ingrediënten voor 48 miljard maaltijden verzorgen en samen voor 150.000 mensen werkgelegenheid bieden.

Volle agenda

De nieuw commissaris krijgt een volle agenda waarin zijn portefeuilles milieu en visserij samen lopen. Bijvoorbeeld over de Oceanen, met maar liefst drie belangrijke conferenties en over biodiversiteit met twee belangrijke conferenties.

Op die conferenties worden de doelen voor de nabije en verdere toekomst vastgelegd. Ook de Green Deal van Ursula von der Leyen en Frans Timmermans, werkt direct door in het werkpakket van Sinkevičius.

Ook is gesproken over de uitwerking van de Single Use Plastic richtlijn en de zgn. “Farm to Fork” strategie; voornemens en beleidsplannen die direct gevolgen hebben voor vissers en visserij. Over al die initiatieven hadden we het kort en hebben we afgesproken om daarover binnenkort door te praten met de leden van zijn staf.

Duurzame ontwikkeling

Centraal in al die bespiegelingen staan de zogeheten ‘Sustainable Development Goals' van de Verenigde Naties. Doelen om honger en (extreme) armoede uit te bannen en om Biodiversiteit en Oceanen te beschermen. Heel veel bedrijven hebben die SDG’s in hun beleid verankerd.

Als visserij doen we dat impliciet via het Gemeenschappelijk Visserijbeleid, maar we kunnen er ook nadrukkelijker mee naar buiten komen. Zoals bijvoorbeeld via onze inzet voor Fishing for Litter en de Green Deal. We zijn daar vanuit het VisNed team nadrukkelijk mee aan de slag, zowel in nationaal als in Europees (Europêche) verband.