Volgende week zaterdag 14 oktober vindt bij WMR IJmuiden een bijeenkomst plaats waarbij wetenschappers in gesprek gaan met vissers om de ontwikkelingen in visbestanden op de Noordzee te duiden. Naast tong wordt ook het recent verschenen kabeljauwadvies besproken. Aanmelden kan nog steeds, maak hier gebruik van.
Wat is er aan de hand met het tongbestand? WMR wil graag de ervaringen en ideeën van vissers horen. De informatie uit de praktijk is belangrijk om de bestandsschatting te kunnen verbeteren. Beter begrip over het tongbestand helpt de managers, de PO’s en vissers om het bestand beter te beheren.
Eind juni gaf de Internationale Raad voor Onderzoek der Zee (ICES) advies over het Noordzeetong- bestand. Terwijl de visserij-inspanning sterk is gedaald neemt volgens de modellen het bestand af. Met als advies een derde korting op rij, nu zelfs met 61%!
De wetenschappers zijn zeer onzeker over de recente bestandschatting, deels veroorzaakt door de niet meer in de vangst aangetroffen sterke jaarklasse 2018 maar aangegeven wordt dat ook de switch van boomkor naar puls en weer terug, met daarbij gewijzigde selectiviteit, zorgen voor onzekerheden.
Overigens hebben wij grote twijfels of dit juiste verklaringen zijn voor de onzekerheden. Wellicht zijn er toch andere oorzaken te bedenken? Misschien verstoring van het mariene ecosysteem door de industrialisering van de Noordzee? De negatieve aspecten hiervan worden steeds in discussie gebracht.
In ieder geval baart het ons zorgen dat wetenschappers feitelijk in een zwart gat zitten te kijken bij, sinds 1957, één van de meest onderzochte bestanden op de Noordzee. Vraagtekens bij de kwaliteit van de toestandsbeoordeling zijn zeker op zijn plaats.
Door de onzekerheden binnen de bestandsschatting voor tong heeft ICES een zogenaamde nieuwe ‘benchmark’ gepland in het voorjaar van 2024. Dit is opvallend omdat vorig jaar ook een benchmark is gehouden en dit doorgaan één keer in de vijf jaar plaats vindt.
Dit betekent dat het model en alle beschikbare gegevens van Noordzeetong in 2024 opnieuw aan een grondige evaluatie worden onderworpen. WMR wil hierbij graag de ervaringen, kennis en ideeën van vissers meenemen, om zo een compleet plaatje te krijgen van alle mogelijke verklaringen.
TAC-besluit 2024
Naast het gesprek met de wetenschappers moet er dit najaar natuurlijk ook onderhandeld worden over de vaststelling van de TAC 2024. Voor Noordzee-tong zal dat gebeuren tijdens de EU-VK-onderhandelingen.
Tijdens meerdere mogelijkheden hebben we inmiddels in Nederland maar ook internationaal, onder andere via de Europese koepel van Producentenorganisaties (EAPO), met argumenten onderbouwd, gevraagd om de korting bij tong te dempen.
In een recente brief aan de Tweede kamer, waarin minister Adema verslag deed van de Landbouw- en Visserijraad van 18 september stelt hij het volgende naar voren gebracht te hebben: In afwachting van de benchmark voor tong, die in 2024 is voorzien, heb ik gevraagd om nu geen drastische besluiten te nemen en de sociaaleconomische situatie van de vloot in ogenschouw te blijven nemen.
Hopelijk zijn meer landen gevoelig voor dit argument; nu geen grote brokken maken terwijl volgend jaar de benchmark lijdt tot een verbetering van de toestandsbeoordeling.
Kabeljauw
Dit jaar is er ook een benchmark geweest voor kabeljauw wat geleid heeft tot een vernieuwde methode om tot het ICES-advies te komen. Zoals eerder in nieuwsbrieven vermeld wordt nu uitgegaan van 3 verschillende bestanden;
- Northwestern stock; ten westen van Schotland en Noordwestelijk deel Noordzee
- Southern stock; Noordzee ten zuiden van de 56 gr NN en oostelijk Engels Kanaal
- Viking stock; Noorse zone en Skagerrak.
Het kabeljauw-assessment zal tijdens de bijeenkomst volgende week zaterdag ook toegelicht worden.
Northern Fishing Alliance (NFA)
Sinds 1,5 jaar werken visserijvertegenwoordigers van alle landen rond de Noordzee, dus ook van derde landen ENG-SCO-NOR, rond verschillende onderwerpen, samen in de Northern Fishing Alliance (NFA). Ook VisNed/PO Urk neemt hierin deel.
Onder ander binnen de Cod-group van de NFA, waaruit dit initiatief ontstaan is, wordt intensief overlegd.
Naar aanleiding van het op 19 september jl. verschenen ICES-advies voor kabeljauw is onlangs een paper van de NFA afgerond.
In dit document sommen we als brede Europese visserijsector een aantal zaken op waarom er vraagtekens gezet worden bij het recent verschenen advies.
De NFA heeft dit document bij de drie onderhandelingspartijen EU-VK-NOR ingediend met het verzoek hiermee in de onderhandelingen rekening te houden. VisNed heeft het document ook aan LNV gestuurd.
Het is duidelijk dat het ICES-advies, ondanks de eerder dit jaar uitgevoerde benchmark, in de optiek van de visserij, geen juiste reflectie weer geeft van wat er daadwerkelijk in zee aan de hand is. De positieve ontwikkelingen worden wel waargenomen maar deze leiden niet tot een voor alle partijen werkbare TAC.
Het paper van de NFA (alleen in de Engelse taal beschikbaar) is HIER in te zien.
Bijeenkomst met vissers: 14 oktober
Hierbij nogmaals de oproep om deel te nemen aan de bijeenkomst op 14 oktober as. van 09.30 – 13.00 uur (inclusief broodjeslunch) deel te nemen, bij Wageningen Marine Research te IJmuiden (Haringkade 1, 1976 CP).
Vissers die willen meedenken worden gevraagd om zich uiterlijk maandag 9 oktober op te geven in verband met de catering. Opgeven kan door een berichtje te sturen aan: nathalie.steins@wur.nl / 06-19263336.