WR 57 test innovatieve klossenpees

Er wordt in het kader van het innovatieproject selectieve garnalenvisserij Waddenzee gewerkt aan het ontwikkelen van een aangepaste klossenpees. De verwachting is dat met de aangepaste klossenpees de weerstand verminderd wordt en er wordt gehoopt dat dit ook leidt tot een schonere vangst.

Jan en Klaas de Haan (WR 57) hebben afgelopen jaar gewerkt aan een ontwerp voor de klossenpees, waarbij de weerstand in het geval van bodemcontact wordt verminderd. Hiervoor is de traditionele klossenpees op twee punten aangepast. Allereerst is er een kunststofbuis tussen de ketting en de klos geplaats om het rollen van de klos te verbeteren. Daarnaast is de ophanging van de klos aan de pees veranderd naar combinatie van een idee van Maarten Drijver en een idee wat eerder al ook bij Hulp in Nood leefde.

De klossen zijn aan de zijkanten van de pees onder een hoek gepositioneerd zodat elke klos exact in de vaarrichting mee kan rollen. Komend seizoen zal worden gebruikt om deze aangepaste klossenpees in de praktijk te testen op de WR57 en door te ontwikkelen.

Binnen dit project wordt ook op de WR 289 getest met een grid om ongewenste bijvangst in de garnalenvisserij te verminderen. Daarnaast staan er ook testen gepland op de ZK 1 met de zeefmat, om de resultaten hiervan met de zeeflap te vergelijken. Hierbij wordt gekeken naar bijvangst, commerciƫle vangst en naar het gebruikersgemak voor de vissers. In het project wordt er samengewerkt met WMR en de NVB en het project wordt gefinancierd met behulp van het Waddenfonds.