Wetenschappelijke publicatie: Lessen onderzoekssamenwerking visserij

Onderzoekers van Wageningen Universiteit & Research en VisNed schreven een gezamenlijke publicatie in het gerenommeerde wetenschappelijke tijdschrift Fish and Fisheries over lessen uit 15 jaar onderzoekssamenwerking in de visserij.

De onderzoekers analyseerden 15 onderzoekssamenwerkingsprojecten over een periode van 15 jaar, om lessen te trekken voor toekomstig onderzoek. Er wordt een duidelijke ontwikkeling waargenomen naar een volwassen vorm van samenwerking op basis van gelijkwaardigheid en vertrouwen. Dit sluit aan bij de onderzoeksvisie van VisNed: de sector levert steeds meer eigen onderzoeksgegevens en is daarmee een volwaardige kennispartner voor de overheid en wetenschappelijke instituten.

Wouter van Broekhoven, onderzoeker bij VisNed, is co-auteur van de publicatie: “De onderzoekssamenwerking maakt momenteel een serieuze ontwikkeling door. Ik vind het mooi om te zien dat de projecten regelmatig tot tastbare resultaten leiden waar de visserijpraktijk baat bij heeft. Met deze publicatie willen we bijdragen aan nog effectiever onderzoek om het visserijbeheer mee te verbeteren”.

In Visserijnieuws van vandaag is een uitgebreider artikel te lezen over de wetenschappelijke publicatie. De publicatie zelf is openbaar toegankelijk gemaakt op: https://onlinelibrary.wiley.com/doi/full/10.1111/faf.12423