Call voor kortlopend onderzoek innovatie visserij open

Onderzoekers met idee├źn voor onderzoek gericht op innovatie in de visserij kunnen zich richten op een call for proposals die door NWO deze week is opengesteld voor onderzoeksvoorstellen. In deze call is een totaalbudget van ongeveer 2 miljoen euro beschikbaar. Op 29 november vindt er een informatiebijeenkomst plaats, waar onderzoekers en vissers met elkaar in gesprek kunnen.

NWO zal de komende tijd meerdere regelingen openstellen, gericht op onderzoek naar innovatie in de visserij op de thema's:

  • Verlagen footprint visserij
  • Alternatieve vismethoden
  • Selectiviteitsverbetering

Het gaat voor deze call om kortlopende onderzoeksprojecten en langer lopende onderzoeken. De tweede call for proposals gaat naar verwachting begin 2021 open.

Samenhang en vernieuwend onderzoek

VisNed is van mening dat het van groot belang is dat al het onderzoek samen moet bijdragen aan een algehele vloottransitie en in het algemene belang moet zijn. Onderlinge versterking van onderzoeksprojecten moet goed geborgd worden, om te voorkomen dat er geld 'verspild' wordt aan losstaande initiatieven en 'spielerei'. De urgentie voor de sector is enorm groot, om te komen tot alternatieven voor de tongvisserij, na het verlies van puls en om te komen naar methodes om brandstof te besparen en schepen waarmee men rendabel kan ondernemen. 

Aanmelden voor de bijeenkomst van 29 november 2019 is wenselijk en kan via deze pagina.