Brexit onveranderd gevaarlijk voor visserij

Vice premier David Liddington liet vorige week weten dat er wel Europese verkiezingen gehouden zouden worden, maar hoopte dat het Verenigd Koninkrijk op 2 juli uit de EU zou vertrekken. En wens, maar niet meer dan dat. Het is zelfs niet onwaarschijnlijk dat de Britten op 31 oktober ondanks alle uitstel zonder deal uit de EU vertrekken. De Britten zelf hebben absoluut nog geen idee en totdat de Nederlandse vissers zekerheid hebben geldt een hoge mate van alertheid.

In het Verenigd Koninkrijk gaan ze volgende week tegen wil en dank meedoen aan de verkiezingen voor het Europees Parlement. Dat zet de verhoudingen op scherp. Er was de afgelopen periode veel minder aandacht voor visserij dan eerder, maar in de Europese campagne brengt de Brexit-partij (die in de peilingen maar liefst 40 % van de stemmen krijgt) visserij weer als icoon naar voren.

Ten onrechte natuurlijk. De Britten kunnen hun problemen gewoon nu ook al oplossen, net als de Nederlanders, Denen, Duitsers, Ieren en Belgen dat ook  deden en doen. Maar het klink lekker “onafhankelijke natiestaat’ en ‘weg onder het juk van Brussel’. En omdat er in de Brexit onderhandelingen voor de Britten niets te winnen is dan visserij, is de situatie voor ons dus onveranderd gevaarlijk.

Stemming Lagerhuis

Tot drie keer toe is premier May zwaar verslagen maar de Britse regering blijft proberen tot een akkoord te komen. Op 3 juni gaat premier May voor de 4e keer haar "withdrawl-agreement" in stemming brengen in het Britse parlement. Dan gaan we het zien en dan wordt misschien duidelijk (of toch ook weer niet) hoe de Britten hun vertrekroute uit de EU voor zich zien.