Puls: afwachten maar niet stilzitten

In Brussel wordt achter de schermen hard gewerkt aan een compromis om de verordening technische maatregelen door het Europees Parlement te loodsen. Inclusief het zo lastige pulsdossier. Europarlementariërs van alle politieke partijen werken eendrachtig samen om tot een oplossing te komen.

 

Traag proces van hoop en teleurstelling

Wat we daar stukje bij beetje af en toe van horen stemt ons enerzijds ernstig teleur, maar geeft anderzijds hoop voor de verdere toekomst. Er wordt mogelijk nu een flinke aderlating gevraagd, maar de deur gaat niet helemaal op slot. Het betekent wel dat we op allerlei gebied keihard aan de slag moeten, op gebied van onderzoek en beheer en op gebied van communicatie. De triloogonderhandelingen tussen Europese Commissie, Raad van ministers en Europees Parlement worden steeds weer uitgesteld.

Het tussentijds lekken van informatie door de tegenstanders van Puls, gevolgd door een felle korte campagne op sociale media werkt vertragend. Het verstoort het democratisch proces en misschien is dat ook wel de bedoeling. Desondanks wordt er achter de schermen in Brussel nog volop gesproken over Puls in relatie tot Technische Maatregelen (TM).

Er lag vorige week een compromistekst waarin stond dat de bestaande situatie sowieso een aantal jaren gecontinueerd zou worden maar helaas kwam daarover binnen de triloog geen overeenstemming.

Nu heeft de voorzitter van de Raad (Oostenrijk) geconcludeerd dat er dit jaar geen besluit over TM en dus ook niet over Puls genomen kan worden. Dit betekent dat dit dossier nu over gaat naar de volgende voorzitter van de Raad en dat is Roemenië. We weten niet of dat in ons voordeel werkt, maar veranderen kunnen we dat niet.

Veel te doen

Wat er ook uit de triloogonderhandelingen gaat komen, we weten dat er veel werk verzet moet worden. Daarom komen meteen in het nieuwe jaar de werkgroepen onderzoek en communicatie bijeen. VisNed vraagt aan LNV en de NGO’s om een stevige gezamenlijke regie op het proces dat er aan komt. In de wandelgangen circuleren allerlei mogelijkheden over een datum waarop weer onderhandeld gaat worden in de zogenaamde ‘triloog’ tussen Commissie, Raad en Parlement. Het VisNed-team zit er, zoals u van ons mag verwachten, bovenop.

Meer onderzoek

In de stukken die circuleren staat de einddatum waarop alle onderzoek (lopend en nog op te starten) gereed moet zijn vast. Daarom ook heeft de koepel van kotter-PO's, CVO, vorige week besloten om de middelen in het pulsfonds aan te wenden voor nog meer onderzoek en een goed communicatieplan. De twee werkgroepen gaan daarvoor plannen uitwerken. Dat daarbij nadrukkelijk geluisterd wordt naar de vragen die gesteld zijn door NGO’s en kleinschalige vissers mag duidelijk zijn.