Onderzoeksraad waarschuwt om op stabiliteit te letten

Vorige week heeft de Onderzoeksraad voor Veiligheid een tussentijdse waarschuwing voor een mogelijk veiligheidsrisico voor garnalenkotters uitgebracht. VisNed heeft de betrokken leden hiervan op de hoogte gesteld.

Naar aanleiding van onderzoeken naar het vergaan van de UK 165 en UK 171, wordt er gewaarschuwd dat bij boomkorschepen kleiner dan 24 meter uit stabiliteitsberekeningen in bepaalde situaties een (groot) veiligheidsrisico aan het licht is gekomen. De Raad acht het van groot belang om bemanningen van garnalenschepen hier nog eens extra op te wijzen.

Niet zo zeer het vastlopen op zich, maar het toppen van de het vrije tuig waarbij vervolgens de giek aan de hoge kant omvalt naar de lage kant, is het probleem in dezen. Dit risico is op zich geen nieuws, vissers zijn zich goed bewust van mogelijke risico's aan boord, extra bewustwording en een waarschuwing kan in dit geval geen kwaad.

In geval van nood is er vaak sprake van 'split-second' beslissingen en in deze snelle beslissingen is het van belang om goed te handelen. Daarom het advies aan de leden zich goed te verdiepen in de stabiliteitssituatie van de eigen kotter.

Het definitieve rapport komt binnen vier weken naar buiten maar de Onderzoeksraad wil de gehele vloot nu al op dit specifieke risico wijzen. In Visserijnieuws van vandaag wordt ook aandacht geschonken aan deze zaak. De brief van de Onderzoeksraad is HIER te vinden.