Officiële uitreiking MSC certificaat in Brussel

Het MSC certificaat “Joint Demersal Fisheries in the North Sea and Adjacent Waters” is op maandag 16 december in Brussel officieel uitgereikt aan de visserijsector. De Deense minister van visserij nam de honneurs voor Denemarken waar, en namens CVO was deze rol weggelegd voor voorzitter Kees van Beveren.

Hans Nieuwenhuis, directeur Noord-Europa bij MSC, gaf een toespraak waarin hij het unieke karakter van dit assessment benadrukte. Het is het meest omvangrijke en meest complexe MSC-assessment dat ooit wereldwijd is uitgevoerd. De certificering is tot stand gekomen vanuit intensieve samenwerking tussen de Nederlandse, Deense, Duitse en Zweedse visserijorganisaties. Het eindrapport van dit assessment telt bijna 1.500 pagina’s, en er vallen een kleine duizend schepen onder het certificaat.

Wanneer MSC gecertificeerd?

De certificering geldt voor leden van een bij CVO aangesloten PO voor alle combinaties op basis van onderstaande twee tabellen. De certificering van de boomkorvisserij (80 mm en groter in de Noordzee, 120 mm en groter in het Skagerrak) aan de hand van de strenge duurzaamheidscriteria is voor ons een mooi resultaat. Vis mag met het MSC-label worden aangevoerd als zowel vlootsegment, soort, als gebied gecertificeerd zijn:

area species table snip from certificate

area method of capture table snip from certificate

Voor schol en tong wordt een heffing en een opslag verrekend door de afslag, wanneer een koper de vis met het MSC-label wenst af te nemen. De overige soorten in de tabel kunnen zonder heffing en opslag met MSC-label worden verkocht (mits uiteraard binnen gecertificeerd vlootsegment en gebied gevangen).

Aanmelden via PO voor deelname MSC

De aanmeldingen voor de nieuw gecertificeerde vlootsegmenten komen inmiddels al binnen. Leden die willen deelnemen kunnen de deelnamedocumenten bij hun PO verkrijgen. Na bevestiging door CVO en voldoen van de facturen wordt u op de deelnemerslijst geplaatst en vanaf dat moment kunt u vis met het MSC-label aanvoeren. Deelnemers vanuit het voorgaande certificaat (CVO North Sea Plaice & Sole, ook wel bekend als twinrig/outrig/flyshoot) nemen automatisch deel, mits zij de overeenkomst en het managementplan voor 1 februari 2020 ondertekend retourneren.

Voor meer informatie kunt u contact opnemen met wvanbroekhoven@visned.nl.