Voldoen aan MSC-verplichtingen met een app

Het Ocean Stewardship Fonds van de Marine Stewardship Council (MSC) kent 50.000 Britse pond toe voor de ontwikkeling van een app die gebruikt kan worden om te voldoen aan de MSC-verplichting om de vangst van beschermde soorten te registreren. Deze registratie is een voorwaarde voor behoud van het label.

Om het MSC-certificaat te behouden, moet er een registratie bijgehouden worden van opgeviste beschermde soorten, die vervolgens natuurlijk weer overboord worden gezet. Hoe kan dit makkelijk en snel? Er is immers al zo'n hoge administratieve last aan boord. Een mobiele app biedt oplossingen om aan deze plicht te voldoen. 

Voorheen werd bijvoorbeeld met spreadsheets of zelfs met papieren formulieren gewerkt, maar dit is erg omslachtig en foutgevoelig. De app stelt gebruikers in staat om op eenvoudige wijze soorten te registreren. De locatie, datum en tijd kunnen automatisch aan de registratie worden gekoppeld. Foto's kunnen worden toegevoegd, bijvoorbeeld wanneer men niet zeker is om welke soort het gaat.

De app kan ook gebruikt worden om aan te tonen waar wel en niet gevist wordt, door kleinere schepen die geen VMS systeem aan boord hebben, want dit is ook een MSC-verplichting. De app zal worden ontwikkeld door het Deense Anchor Labs waarbij er wordt voortgebouwd op basis van een bestaande app voor de Baltische Zee.

CVO, met als penvoerder VisNed, heeft de winnende fondsaanvraag geschreven. De andere visserijorganisaties in het Joint Demersal Fisheries certificaat zijn de Deense DFPO, de Duitse EZG, en de Zweedse SFPO. In totaal kent het Ocean Stewardship Fonds in deze eerste ronde meer dan 650.000 Britse pond toe aan 15 projecten verspreid over de hele wereld (link).

De kick-off heeft inmiddels plaatsgevonden en de gewenste specificaties zijn goed doorgelicht. De komende periode vindt de eerste fase van de ontwikkeling plaats en de eerste tests aan boord zullen naar verwachting aankomend najaar plaatsvinden.

De ontwikkeling van de app wordt mogelijk gemaakt door het Ocean Stewardship Fonds (OSF) van de Marine Stewardship Council.