Jongeren uit de voedselketen op bezoek

Op vrijdag 25 september bezocht een groep deelnemers aan de Slow Food Youth Movement Academie de visserij. Ze kregen van VisNed op gepaste anderhalve meter afstand en met mondkapje uitleg over de visserij, voedselproductie en het leven van een visserman.

De COVID-19 maatregelen drukken al bijna een jaar lang een grote stempel op het dagelijks leven, ook in de belangenbehartiging. Vanuit VisNed waarderen we persoonlijke contacten, nemen we mensen graag mee in de beleefwereld van de visser en vinden we het van groot belang dat mensen kennismaken met de visserijpraktijk - om zo begrip te bevorderen. Helaas hebben we vanwege de aangescherpte maatregelen de komende weken weer diverse annuleringen binnengekregen, maar dit is iets waar heel de maatschappij mee worstelt.

SFYM Academie

Op 25 september konden we nog wel een groep ontvangen. Dertig jongeren met een betrokkenheid bij de voedselketen hebben de hele dag kennisgemaakt met de visserij. De dag begon om 06.30 op de Visafslag in Den Helder en eindigde op Texel, waar ze onder andere zijn meegeweest met de TX-20 en gesproken hebben met Martijn van den Berg (ook bekend van zijn vlogs en blogs als de schrijvende visser). De dag werd afgesloten met een intensieve discussie en presentatie over de ontwikkelingen van de visserij, van aanlandplicht tot pulsverbod en windparken. 

Jongeren zijn de toekomst en ervaring leert dat juist jongeren die zich actief inzetten, oa. in de SFYM Academie, dikwijls in politiek of media hun weg weten te vinden. Wij hopen dan ook dat we ze een goed beeld mee hebben weten te geven en ons weten te vinden voor vragen en verdieping. 

Meer weten van de visserij?

We organiseren vanuit VisNed vaker werkbezoeken, rondleidingen en lezingen voor belanghebbenden die met de visserij te maken hebben. Bent u beroepsmatig betrokken bij de visserij of politiek actief? Neem contact op met Sarah Verroen of het VisNed secretariaat. Dan kijken we wat er mogelijk is, ook nu met inachtname van de COVID-19 maatregelen.