Europese visserijorganisaties in de bres voor goede consumenteninformatie

De discussies over de Farm to Fork strategie van de EU hebben ook betrekking op vis en visproducten. Daarbij gaat het vooral over de informatie aan consumenten. Recentelijk werd gesproken over de zogeheten Nutri-scores en een Gedragscode voor verantwoorde visserijen. De Europese visserijorganisaties EAPO en Europêche bepleiten dat er goede informatie komt en een gelijk speelveld is tussen Europese vis en importvis.

Nutri-score is een voedingswaarde labelling systeem wat in Frankrijk is ontwikkeld. Doel is om consumenten te stimuleren tot een gezonder dieet. Ook in Nederland doet zo’n systeem haar intrede. De hele visketen maakt zich echter zorgen over de berekeningsmethoden.

Daarover bracht de Market Advisory Council, waar VisNed deel van uitmaakt, advies uit. De MAC maakt zich zorgen dat de toepassing van algoritmen in de berekening van de score negatief uitpakt voor vis. Zo worden Omega vetten niet positief gewaardeerd en zijn in de berekeningen voor eiwitten en vitaminen de waarden vanuit vis onvoldoende meegenomen.

Daardoor komen er nutri-scores uit die afwijken van de gezondheidsadviezen die de positieve elementen vanuit vis juist benadrukken. Daarmee kan de informatie uit de nutri-scores verwarrend werken, terwijl het juist de bedoeling was dat ze behulpzaam zouden zijn. Door Pim Visser (EAPO) en Europêche wordt hier actie op ondernomen.

Een ander initiatief vanuit de Europese Farm to Fork strategie is een gedragscode van industrieën om de uitdagingen van klimaatverandering, biodiversiteitsverlies en ondervoeding het hoofd te bieden en de strijd aan te gaan met kanker en hart- en vaatziekten.

Door Pim Visser is vanuit VisNed en EAPO deelgenomen aan de discussie hierover, want dit soort processen hebben het gevaar dat er heel makkelijk óver een relatief kleine sector als de visserij gesproken wordt en niet mét de visserij. Al gauw heeft iedereen de mond vol van het tegengaan van overbevissing, zonder te weten hoe het echt in elkaar steekt.

Nu staan er goede zaken over visserij in de gedragscode die komende week gepresenteerd gaat worden en die hoogstwaarschijnlijk omarmd gaat worden door de supermarkten, grote spelers in agri business en de voedselketen.