Overeenkomst met VK ver weg

Het begint eentonig te worden maar er is nog steeds geen zicht op een bilaterale visserijovereenkomst met het Verenigd Koninkrijk (VK). De vraag is onderhand zeer of er überhaupt wel een akkoord gaat komen.

Er wordt inmiddels vijf maanden onderhandeld. Het zijn nog steeds dezelfde 4 onderwerpen die op tafel liggen; ruilmechanisme tussen VK en lidstaten, voorwaarden industrievisserij en voorwaarden visserij op non-quota-soorten en flexibiliteit quotabenutting tussen gebieden.

Deze week deden de Britten weer een verrassende zet, zij hebben de Europese Commissie (EC) schriftelijk laten weten geen ruimte te zien voor een verdere tegemoetkoming richting de EU op de laatste punten die nog openstaan in de consultaties.

Het VK is bovendien teruggekomen op een aantal zaken waarover eerder voorlopige overeenstemming leek te bestaan. De spanningen bij de visserij in de wateren rond het eiland Jersey doen er ook geen goed aan, het begint langzamerhand meer te lijken op een potje handjedrukken.

Het VK koerst waarschijnlijk aan op een “partial agreement” op de punten waarover wel voorlopige afspraken zijn gemaakt (volgens eigen zeggen 95% van de onderwerpen). De lidstaten hebben de EC laten weten dat een deelakkoord niet acceptabel is.

Er moet nu intern binnen de EU tussen de Commissie en de lidstaten worden overlegd hoe te reageren maar de onderhandelingen lijken nu naar een kookpunt te gaan; wel of geen akkoord.