Barnier en puls op Democracy Alive Festival

Op 11, 12 en 13 april vond op Texel het Europese Democracy Alive Festival plaats, dat in het teken stond van de Europese verkiezingen. Gedurende drie dagen is EMK samen met VisNed in gesprek geweest met jonge Europeanen, Europarlementariërs en Eurocommissaris Vestager is getrakteerd op een met puls gevangen gerookte tong. Vooral de pulsbak trok bekijks, waar men zelf de puls kon ervaren. Ook schoof VisNed aan bij een rondetafel gesprek over de impact van de EU op de visserij, waarbij Brexit en Pulsvisserij de boventoon voerde.

 

Michel Barnier, die namens de EU de Brexit onderhandelingen voert, was na een lange nacht op donderdag aanwezig op Texel, waarbij zijn boodschap duidelijk was aangaande Brexit: "De relatie met het Verenigd Koninkrijk ná Brexit is belangrijker dan de scheiding". Het belang voor de visserij is meerdere keren aangehaald, door EMK, door VisNed, maar ook door Burgemeester Uitdehage tijdens de opening: Europa geeft ons vele voordelen, maar ook zorgen, zoals het proces rondom Pulsvisserij.

Jongeren uit verschillende landen raakten in gesprek met vissersvrouw Stella Vonk en bestuursleden van EMK, waarbij sommigen later terugkwamen met vrienden om ze kennis te laten maken met de visserij. Een veel gehoorde kreet bij het voelen van de puls was 'This is it?', waarbij het duidelijk werd dat velen beïnvloed waren door de negatieve beeldvorming in de media.

Voor de huidige beslissing over het Pulsvissen heeft het weinig uitgehaald, maar voor de toekomst blijft goede voorlichting belangrijk en daar draagt VisNed in samenwerking met organisaties als EMK graag haar steentje aan bij.