Brexit onderhandelingen in slotfase

De klok tikt en eigenlijk had er al een Brexit overeenkomst  tussen de Europese Unie (EU) en het Verenigd Koninkrijk (VK) moeten liggen, maar dat is niet zo. De deadlines schuiven op en dat maakt onrustig. De onderhandelingen gaan achter gesloten deuren non-stop door en op 16 november spreekt het visserijcomité van het Europese Parlement over Brexit.

Een harde Brexit zou rampzalig zijn voor de Europese visserij, maar tegelijk bestaat een ‘no deal’ niet. Er moet altijd een deal komen, als die echter lang op zich laat wachten is het gevaar groot dat de visserijsector wisselgeld in het grote politieke spel wordt.

Dat is slecht voor vissers, hun bedrijven, hun families en vissersgemeenschappen. Die boodschap brengen we over aan de leden van het Europese Parlement. Zij staan pal voor de visserij, maar het is goed om hen te blijven informeren over de actuele stand van zaken.

Brexit impact op TAC- en quotum

Brexit werpt ook haar schaduw vooruit over de TAC- en quotumonderhandelingen voor 2021. Zolang er geen afspraken zijn, kunnen de quota niet vastgesteld worden. Normaliter zou er nu al lang een voorstel voor de onderhandelingen moeten liggen, maar dat is niet het geval. Dat betekent dat het eind december haastwerk gaat worden en ook hier geldt: 'haastige spoed is zelden goed'.

Tot onze geruststelling kregen we van de Europese Commissie wel bericht dat wat er ook gebeurt de EU vissers vanaf 1 januari hoe dan ook een quotum toegewezen krijgen en dus in het nieuwe jaar meteen naar zee kunnen.

En voor de onderhandelingen kunnen we niet anders dan nauw aangesloten blijven. Hetzelfde geldt voor de TAC en Quota besprekingen. Dat doen we samen met onze collega’s in het verband van de EUFA, de European Fisheries Alliance. Onder het motto 'in the same boat’ en dat geldt zowel voor Britse als EU-vissers.

Vergadering online volgen

In diezelfde visserijcomité-vergadering zal ICES overigens ook het puls rapport toelichten. De vergadering is op maandag 16 november van 13.45 tot 15.45 te volgen via https://multimedia.europarl.europa.eu/en/committee-on-fisheries_20201116-1345-COMMITTEE-PECH_vd.