Visserijonderhandelingen EU en VK begonnen

Afgelopen week zijn in Brussel en in Londen de vertrekpunten voor de visserijonderhandelingen in het kader van Brexit bekend geworden, deze staan haaks op elkaar. Desondanks moet er voor 1 juli zicht zijn op overeenstemming over de toekomstige relatie op het gebied van visserij. 

De Europese Unie (EU) wil meerjarige stabiele afspraken op basis van bestaande verhoudingen en wil de visserijafspraken onderdeel laten zijn van een groot handelsakkoord. Het Verenigd Koninkrijk (VK) wil als soevereine staat zelf bepalen wie in haar wateren mag vissen, wil jaarlijks de quota onderhandelen en wil een apart visserijakkoord. Die tegenstelling is geen verrassing. De EU is en blijft echter een hecht front van 27 lidstaten. 

Schouder aan Schouder

Het VK gokt op het breken van de eenheid in de EU. Dat ze die gok wagen werd afgelopen week duidelijk toen de Britse Minister Eustice dit liet doorschemeren in een overleg met het House of Lords, waarop de voorzitter van de commissie Eustice opriep om eindelijk realistisch te worden.

Dat werd verder nog eens duidelijk in een TV interview met de BBC van de Franse Minister Amelie de Montchalin. Zij benadrukte in heldere bewoordingen wat de positie van de EU is en dat de Britten het Europese standpunt serieus moesten nemen. De interviewer vroeg waarom de EU zo solidair achter een minuscule sector stond en dat verbond met grote economische handelsbelangen.

Daarop legde de Minister uit dat het niet om de miljarden van grote ondernemingen ging, maar om het bezit van familieondernemingen en het voortbestaan van kleine visserijgemeenschappen aan de kust. Dat het dus niet om groot geld, maar wel om mensen gaat en dat die in de EU net zo zeer in tel zijn. 

Voorbereid

Een No Deal scenario aan het eind van 2020 is niet ondenkbaar, aldus EU onderhandelaar Michel Barnier. Als EU in het algemeen en Nederland in het bijzonder zijn we daarop echter goed voorbereid. Als er geen deal is, dan leggen we onze vloot enige tijd stil, krijgen de getroffen vissers daarvoor compensatie en wachten we rustig af tot er wel een afspraak is. Tegelijkertijd gaat de EU markt voor het VK op slot en onder druk wordt alles vloeibaar.