VisNed: subsidies zijn er om innovatie aan te jagen

Het nieuwe Europees Visserijfonds (EMFZV) moet de barrières wegnemen die ervoor zorgen dat onder het lopende fonds te weinig aanvragen werden gedaan. Vorige week ontvingen we van LNV de tekst van het voorstel van de Europese Commissie voor een nieuw fonds. Een uitgebreid memo met ons commentaar hebben we inmiddels aan LNV verstuurd.

Het voorstel voor het nieuwe Europese Visserijfonds is eenvoudiger dan de huidige regeling. Maar tegelijkertijd worden er stokpaardjes bereden. Zo is er een heel aparte regeling voor (startende) kleinschalige vissers. Dat is niet verkeerd, maar daarbij hoort wel een definitie die het voor Nederland niet praktisch uitvoerbaar maakt.

Alleen vissers met een scheepje onder 12 meter en een passief vistuig zijn in dit verband door Brussel gekwalificeerd als kleinschalig. Dus staandwant en handlijn. Ook organisaties die alleen kleinschalige vissers vertegenwoordigen komen voor speciale regelingen in aanmerking. Organisaties die alle vissers vertegenwoordigen niet.

En dan is er nog de nadruk op “Blue Economy’ een buzz-woord dat leuk klinkt, modieus is, maar weinig concreet en waar je dus alle kanten mee op kunt. Nee, VisNed is niet blij met de subsidieverslavende mogelijkheden die geboden gaan worden.

Wat wil VisNed wel qua subsidies?
VisNed wil subsidies laten helpen bij het aanjagen van innovatie. Door in het beginstadium onrendabele toppen te financieren. VisNed is ook erg voor het financieren van onderzoek dat vissers en instituten samen uitvoeren. Daar moet de nadruk op liggen.

De vloot kan een grote hoeveelheid waardevolle gegevens aandragen. Het aanleggen van zo’n grote database is bij uitstek een initiatief waar EFMZV-geld heen zou moeten. En ook naar initiatieven die met bemanning en veiligheid te maken hebben. Vissen is nog steeds een gevaarlijk beroep en het terugdringen van ongevallen moet hoge prioriteit krijgen.

Geen heilige huisjes
Geen subsidie aan heilige huisjes en geen subsidie voor stokpaardjes. Gewoon steun voor ideeën met voeten op de vloer (of aan dek). Projecten vanuit visserijorganisaties. Projecten van en voor de sector. Vissers moeten van de opgebouwde kennis en innovaties kunnen profiteren.

Projectprofessionals die van subsidies leven moeten zoveel mogelijk buiten de deur gehouden worden. En het moet eerlijk, de eerlijke kosten die gemaakt worden moeten vergoed kunnen worden. Want het zijn altijd dezelfde vissers waar VisNed in dit verband een beroep op kan doen. Die mensen moeten gewoon vergoed worden. Niet met een gouden randje, maar wel gewoon netjes.

Bouwsteen aangereikt
We hebben ons commentaar artikelsgewijs opgeschreven en zo, als bouwsteen voor overleg, aan LNV aangereikt. Dat doen we via Europêche - onze Europese koepel - ook naar het Europees Parlement.