Vis in kisten of tubs, weinig verschil

Voor de voedselveiligheid maakt het niet uit of vis in viskisten of in tubs wordt vervoerd, dat concluderen onderzoekers naar aanleiding van onderzoek wat uitgevoerd is in opdracht van de Europese Commissie.

Voedselveiligheid staat in de visserij voorop, alles is er aan boord en aan de wal op ingericht om de vis, gekoeld en geconserveerd, met een hoge kwaliteit bij de consument te krijgen. Temperatuurwisselingen worden zo veel mogelijk vermeden en men werkt schoon en snel.

Het behoud van temperatuur is belangrijk met oog op bacteriële groei, bacteriën groeien beter in hoge temperaturen, dus het koelen van vis heeft een hoge prioriteit.

Er is in de vergelijking tussen kisten en tubs gekeken naar twee processen: 

  1. Het effect op vis wanneer deze vanuit tubs aan boord verplaatst wordt naar tubs of viskisten aan wal
  2. De koelsnelheid van vis die aan wal een bewerking heeft ondergaan (denk aan sorteren of strippen/fileren) en daarna wordt opgeslagen in tubs of viskisten

Weinig temperatuurverschil en weinig verschil in bacteriële groei

Het onderzoek wijst uit dat zowel viskisten als tubs een goede manier zijn om vis te vervoeren en op te slaan. Er zit weinig verschil in de temperatuur van de vis en daarmee de bacteriële groei. In tubs koelt de vis iets minder snel af, maar als deze eenmaal afgekoeld is dan blijft zij mooi op temperatuur.

In viskisten koelt de vis sneller af, maar is behoud van temperatuur op termijn iets lastiger. In beide gevallen blijft de vis ruim onder de maximumtemperatuur. Het beste resultaat wordt verkregen wanneer gewerkt wordt met voorgekoelde geïsoleerde tubs, liefst met deksel. 

Constante koeling

Kwaliteit en voedselveiligheid gaan hand in hand. Goed gekoelde vis, waarbij zo veel mogelijk een constante temperatuur is gewaarborgd, levert ook de mooiste kwaliteit op. Goed zorgen voor de vangst levert het meeste geld, en voor de consument de beste maaltijd op, maar dát hoeven we een visser niet te vertellen.