Opstappers uit sector gezocht. Wie gaat er mee met de BTS-survey?

Evenals voorgaande jaren is VisNed door Wageningen Marine Research (WMR - voorheen Imares) uitgenodigd om tijdens de Bottom Trawl Survey (BTS-survey) namens de visserijsector observers te laten meevaren. Het gaat om reizen die het onderzoeksvaartuig Tridens in de periode 31 juli tot 15 september (week 31 -37) uitvoert.

 

Ook dit jaar voert de Tridens de volledige BTS-survey uit. Dus niet alleen de “eigen” twee overweekse reizen in week 34 – 37, maar ook het drieweekse onderzoeksprogramma dat tot 2016 jaar door de Isis wordt uitgevoerd.

De switch naar de Tridens lijkt definitief en wordt in ieder geval door VisNed verwelkomd. Gebruik van de Tridens geeft de mogelijkheid een waarnemer namens de visserijsector mee te sturen omdat hiervoor aan boord van dit vaartuig voldoende ruimte is, in tegenstelling tot de accommodatie van de Isis.

Het volledige reisschema van de Tridens ziet er als volgt uit:

Week:

Datum:

Havenplaats:

Onderzoekslocatie:

Wk 31

maandag 30 juli

vanuit Scheveningen

Zuidelijke en Centrale Noordzee

Wk 32-33

maandag 6 augustus

Vanuit Scheveningen

Zuidelijke en Centrale Noordzee

Wk 34

maandag 20 augustus

vanuit Scheveningen

Centrale + Noordelijke Noordzee

Wk 35

maandag 27 augustus

buitenlandse haven

Centrale + Noordelijke Noordzee

Wk 36

maandag 3 september

vanuit Scheveningen

Centrale + Zuidelijke Noordzee

Wk 37

Maandag 10 september

buitenlandse haven

Centrale + Zuidelijke Noordzee

VisNed, maar ook WMR, hechten grote waarde aan de inbreng van de praktische visserman tijdens deze bemonstering van de platvisbestanden. Wij nodigen graag belangstellende vissers uit zich te melden. De eerste reis vertrekt op maandag 31 juli vanuit Scheveningen. Dit geldt ook voor de tweede reis die maandag 7 augustus begint en 2 weken duurt. Het is voor het eerst mogelijk om tijdens deze 2 reizen een waarnemer mee te sturen en er is VisNed veel aan gelegen dat dat ook gebeurt.

In de 2 overweekse reizen in de weken 34 – 37 wordt het tussenliggende weekeinde in een buitenlandse haven doorgebracht. Wij gaan uit van 6 opstappers en de reis van en naar de buitenlandse haven wordt door VisNed verzorgd.

Gezien het vaarschema is het wenselijk dat tijdens week 31 – 33 vissers bekend met de Noordzeekustzone aanmonsteren. Tijdens week 34 en 35 gaat het om vissers die bekend zijn met de centrale en noordelijke bestekken. En tijdens week 36 en 37 vissers die meer centraal en zuidelijk bekend zijn.

Belangstellende vissers graag zo spoedig mogelijk melden bij Geert Meun: gmeun@visned.nl

Ook vissers die eerder mee zijn geweest zullen weer worden benaderd om zich weer aan te melden.