Jonge nieuwe Eurocommissaris belast met visserij

De Duitse voorzitter van de Europese Commissie, Ursula von der Leyen heeft haar team van Eurocommissarissen gepresenteerd. Onder de nieuwe titel “Eurocommissaris voor Milieu en Oceanen” is de 28-jarige Litouwse politicus Virginijus Sinkevičius haar kandidaat. Wederom wordt een politicus uit een zeevarende en vissende natie verantwoordelijk voor het nautische Directoraat Generaal. Een jonge politicus, die de nieuwe ontwikkeling in Europa belichaamt.

De nieuwe Eurocommissaris behoort tot een nieuwe generatie politici, de zogenoemde ‘digital natives’ die van jongs af aan zijn opgegroeid met moderne informatie technologie. Hij heeft in het Verenigd Koninkrijk en in Maastricht gestudeerd. Sinkevičius is de eerste Eurocommissaris uit Oost Europa geboren na de val van het IJzeren Gordijn. Hij belichaamt derhalve ‘nieuwe politiek’.

Uit Litouwse informatie lezen we lovende kritieken over een doortastende politicus die als minister baanbrekende wetgeving heeft gerealiseerd. Een verbinder van tegenstellingen en een groot promotor van het Midden- en Kleinbedrijf. VisNed ziet uit naar de samenwerking in het belang van een duurzame visserij, duurzame bedrijfsvoering en gezonde visserijgemeenschappen.