Visser en Van Balsfoort praten Europarlementariers bij

Op verzoek van Peter van Dalen praatte Pim Visser de Europarlementariërs van de groep 'ECR' bij over aanlandplicht, duurzaamheid, wind op Zee, Brexit en Gesloten Gebieden. Gerard van Balsfoort deed hetzelfde voor de pelagische visserij.

De Europarlementariërs van de groep waar ook de EP-leden van de SGP en Christen Unie bij zijn aangesloten, kwamen voor onderling beraad in Rotterdam bijeen. De inhoud van de visserijspresentaties leverde genoeg stof tot nadenken en discussie op. Het werd een levendige gedachtewisseling, met parlementariërs uit Polen, Duitsland en het Verenigd Koninkrijk.

Brexit
Het bood VisNed een prachtige gelegenheid om in één op één gesprekken met Britse politici over Brexit te spreken. Brexit is voor de visserij immers in toenemende mate een gevaarlijk dossier, zowel aan Britse als aan EU kant. We zien dat bij Brexit de ‘grote’ onderwerpen als Ierse grens, rechten van burgers, douane-unie of niet, Gallileo satellietsystemen en noem maar op de volle aandacht vragen. En dan valt visserij uit de top tien van aandachtspunten weg. Terwijl de emotie over visserij nog steeds ongekend hoog is, zeker aan Britse zijde. Het gevaar dreigt dan dat visserij een onderwerp wordt wat als ‘wisselgeld’ gezien wordt. Dat is doodeng voor de visserijgemeenschappen, zowel aan Britse als aan EU kant.

Recycling
De recycling van plastic stond die dag ook op de agenda en met aanwezigen spraken wij over mogelijkheden die deze recycling aan visserij kan linken. VisNed is een enorme voorstander van het schoon houden en schoon maken van de Noordzee. Onze vissers leven immers van een natuurproduct wat van onberispelijke reputatie moet zijn. Als VisNed daar een bijdrage aan kan leveren, dan zullen we daar steeds weer serieus naar kijken.

In de avond waren de buitenlandse bezoekers te gast bij de ChristenUnie en SGP tijdens een diner op de Euromast. Een prachtige locatie. En ook deze gelegenheid bood VisNed de mogelijkheid tot het vernieuwen en aanknopen van contacten, met zowel Nederlandse politici als met Europarlementariërs.