Afspraken Nederlandse staandwantvissers en pulsvissers beëindigd

Pulsvissers die zijn aangesloten bij VisNed en de Nederlandse Vissersbond zien per direct af van de vrijwillig gemaakte afspraken met staandwantvissers. Aanleiding vormen de protestactie van enkele Nederlandse staandwantvissers afgelopen maandag in IJmuiden tegen de pulsvisserij en de felle uitlatingen in de pers.

 

Afspraken staandwantvissers en pulsvissers

Afgelopen mei organiseerde de Nederlandse Vissersbond en VisNed een bijeenkomst met pulsvissers en staandwantvissers in IJmuiden. Tijdens de bijeenkomst gaven de staandwantvissers aan dat het steeds moeilijker is om met staande netten tong te vangen terwijl de vangsten met het pulstuig in hetzelfde gebied redelijk zijn. Dat gaf aanleiding tot spanningen, waarna gezamenlijk de vrijwillige afspraak werd gemaakt om het gebied rondom de pieren van IJmuiden in juni en juli te mijden met het pulstuig, waardoor de staandwantvissers alle ruimte zouden hebben om hun netten te schieten. Op 1 juli zouden de afspraken worden geëvalueerd.

Protestactie

Op maandag 18 juni protesteerden enkele kleinschalige vissers uit Europa, waaronder Nederlandse staandwantvissers in IJmuiden, onder leiding van de Franse actiegroep BLOOM tegen de pulsvisserij. Maar ook via de media werden de pulsvissers bestookt met beschuldigingen en beledigingen. De pulsvissers voelen zich onheus bejegend door de onverwachte protestactie en hebben aangegeven van de vrijwillig gemaakte afspraken af te zien.  

Verschillende standpunten

“VisNed en Nederlandse Vissersbond begrijpen goed dat er verschillende standpunten kunnen zijn over de pulsvisserij. Iedere visser heeft het recht om gehoord te worden. Als visserijorganisaties steven wij ernaar om meningsverschillen onderling op te lossen met respect voor elkaar. Het is jammer dat dit niet is gelukt”, aldus beide organisaties.

Voor meer informatie:

Geert Meun van VisNed, info@visned.nl of 0527 – 684141 of Durk van Tuinen van de Nederlandse Vissersbond, secretariaat@vissersbond.nl of 0527-698151.