Maaswijdtevergroting helpt niet aan verminderen van scholdiscards

Vergroten van de 80 mm maaswijdte leidt tot meer scholdiscards per kg marktwaardige tong. Dat is de conclusie van twee testreizen met een pulskotter uitgevoerd door Wageningen Marine Research in opdracht van VisNed.

Wanneer we de vorm van de tong en de schol goed bekijken zou je dit ook kunnen verwachten: de sterke, lange en smalle tong kan eenvoudiger door een grotere maas ontglippen dan de stugge en bredere schol. In de discussie rond de Aanlandplicht wordt vaak gewezen op het vergroten van de maaswijdte als bijdrage tot een oplossing. Eerder heeft VisNed dit onderzoek laten uitvoeren bij de traditionele boomkor maar nu ook met een pulskotter. De twee testreizen met de TX-94 lieten inderdaad een groot verlies van maatse tong zien, terwijl de reductie van ondermaatse schol relatief kleiner was. Daaruit volgt het ongunstige effect van vergroting van de maaswijdte in de tongvisserij.

Het rapport is te raadplegen via deze link, en binnenkort volgt in Visserijnieuws een uitgebreider artikel over de bevindingen.

EU vlag 2 Europese Unie, Europees Fonds voor Maritieme Zaken en Visserij