Beeldherkenning als tool aan boord

Jurgen Batsleer (WMR) presenteerde vorige week tijdens een hoorzitting in het Europese Parlement het project over beeldherkenning aan boord. Het doel van het project is om te komen tot betere vangstregistratie, als alternatief voor de aanlandplicht. Dankzij de deelname van vissers aan dit project, vaart de hele vloot al met een uitzondering voor het aanlanden van schol, iets wat niet bij iedereen bekend is.

Wél gebruik maken van camera’s voor automatische beeldherkenning, maar niet voor toezicht op vissers: Batsleer was door Europarlementariër Bert Jan Ruissen (SGP) voorgedragen om inzicht te geven in de Nederlandse visie op het gebruik van camera's aan boord. Zoals boeren ook camera's gebruiken in de kassen, bij selectie van groente en fruit - zo kunnen camera's aan boord ook de visser helpen de vis te herkennen en registreren. 

Samen met het Ministerie van LNV en WMR zetten we ons in voor het bekijken van de mogelijkheden van beeldherkenning. We zien de meerwaarde voor het automatiseren van processen aan boord, daarnaast hebben we de uitzondering voor schol op de aanlandplicht geheel te danken aan deze inzet.

Er zijn ondernemers en organisaties die beeldherkenning verwarren met cameratoezicht en zich negatief uitlaten over het idee achter camera's aan boord, maar momenteel houdt dit project de platvisvloot op zee. Omdat we met dit project inzetten op innovatieve registratie heeft de gehele vloot een uitzondering op de aanlandplicht voor schol. 

Het driejarige project waar Jurgen Batsleer vorige week in het Europees Parlement over vertelde is in mei van dit jaar gestart en heeft een looptijd van drie jaar. Het doel van dit project is dat we automatisch kunnen herkennen welke vis er over de opvoerband voorbij komt, waarbij het goed documenteren ervoor zorgt dat het onnodig (dood) aanvoeren van jonge vis niet nodig is. 

Het systeem werkt met ‘zelflerende software’. Programma’s voor automatische beeldherkenning, die moeten 'leren' door het verzamelen van beelden. Dat is niet eenvoudig, maar de eerste uitkomsten zijn heel positief. Zo is de herkenning van rog door de software zeer nauwkeurig, zelfs met de witte kant boven. De softwareherkenning is inmiddels betrouwbaarder dan de herkenning door mensen. 

Voor vissers kan zo'n systeem meerwaarde hebben doordat je op de brug veel beter inzicht krijgt op je vangstsamenstelling en daar je keuzes op kan baseren. Ook kan je zelf veranderingen in de vangstsamenstelling beter in de gaten houden, wanneer je langere tijd gegevens bijhoudt.