Bouwen aan betere bestandsschattingen en vangstadviezen

Vorige week is op het kantoor van ICES  in Kopenhagen de cursus “Introduction to Stock Assessments” (introductie op bestandsschattingen) gegeven . VisNed nam deel om zich nader te verdiepen in de theorie en zich de modellen verder eigen te maken. Dit draagt bij aan de strategie van VisNed om signalen uit de praktijk om te zetten in concrete acties voor de verbetering van bestandsschattingen.

De bestandsschattingen van ICES spelen een belangrijke rol en zijn welbekend in de visserijsector. Zij vormen de basis onder de vangstadviezen, en daarmee de visquota. VisNed ontplooit velerlei initiatieven om kennis en gegevens uit de vloot aan te wenden voor de verbetering van de bestandsschattingen. Zo worden onderzoeksgegevens uit EFMZV-project Best Practices II ingezet om te laten zien dat bijvoorbeeld rogvangsten hoger liggen dan de huidige bestandsschattingen en quota suggereren.

In de EFMZV-onderzoekssamenwerkingsprojecten OSW2.0 en OSW2.1 worden gegevens verzameld die specifiek bedoeld zijn als aanvulling op de bestaande gegevensbasis voor de bestandsmodellen (Bedrijfssurvey tarbot/griet, vangstmonitoring Noorse kreeft, vangst- en DNA onderzoek rog).

En VisNed neemt ook deel aan grote Europa-brede projecten zoals PANDORA. Dat heeft tot doel om meer biologische kennis in de modellen te gaan gebruiken om ze beter aan te laten sluiten bij de realiteit (bijvoorbeeld in een case study naar dichtheidsafhankelijke groei in het scholbestand).

Een gemêleerde groep van 25 deelnemers werkzaam voor organisaties van Spanje tot in Groenland kwam voor deze cursus bijeen. Ondanks het woord “introduction” in de titel van de cursus, was er een flinke dosis wiskundige formules en programmeerwerk te verstouwen en was er genoeg ruimte voor verdieping. Naast wetenschappers vanuit de nationale onderzoeksinstituten namen ook enkele wetenschappers van visserijorganisaties deel. Naast VisNed (Wouter van Broekhoven) waren dat bijvoorbeeld ook twee van onze collega-organisaties uit Schotland. Dit is een uiting van de steeds actievere rol die de visserijsector neemt in het onderzoek.

Om als sector effectief te kunnen bijdragen aan betere bestandsschattingen is begrip van de modellen en hun gegevensbasis onontbeerlijk. Vanuit de praktijk kent VisNed de signalen van verschillende bestanden waarvan de vangstadviezen uit de pas lijken te lopen met de werkelijkheid op zee. Door dit te combineren met een goed inzicht in de sterke en zwakke punten van individuele bestandsschattingen, wordt het mogelijk om hier vanuit de vloot iets aan te doen. Bijvoorbeeld door gericht gegevens te verzamelen om de blinde vlekken in de bestandsschattingen van deze soorten in te vullen.

EU vlag 2Europese Unie, Europees Fonds voor Maritieme Zaken en Visserij