Online Webinar over visserijcontrole

Onder de noemer “Blue Webinars’ zijn de afgelopen weken interessante discussiebijeenkomsten gehouden onder leiding van Chris Davies, de oud voorzitter van het visserij comité van het Europees Parlement. Eerder gingen ze over ‘Biodiversiteit’, ‘MSY doelstellingen’, ‘Oceanenbeheer’ en ‘Viskweek’. Afgelopen week was er een Webinar over Visserijcontrole. 

De Webinars zijn terug te zien via www.politicalfestival.eu. Aan de eerste debatten nam de directeur van Europêche, Daniel Voces deel. Voor het meest recente debat over visserijcontrole, gaf hij het stokje door aan Pim Visser, in zijn functie als voorzitter van EAPO. De gesprekspartners waren mw. Mónica Corrales, de Spaanse directeur visserij en Vanya Vulperhorst van de NGO Oceana.

Controle belangrijk, gelijk speelveld ook

Goed werkende regels zijn te controleren, niet werkende (zoals de huidige aanlandplicht) zijn dat niet. Controle is in alle gevallen wel een noodzaak, maar de effectiviteit van regels valt of staat bij realistisch en goed beleid wat aansluit op de situatie. Er moet sprake zijn van een gelijk speelveld voor vissers en naleving moet beloond worden, evenals dat een gebrek aan naleving consequenties met zich mee moet brengen.

Uitzonderingen werken al snel averechts, zoals uitzonderingen voor bijvoorbeeld kleine bootjes, die dan ‘onder en boven de wet’ kunnen opereren. Excuses zijn er anno 2020 niet meer, want VMS en logboeken passen tegenwoordig in een mobiele telefoon.

Problemen buiten de Noordzee om

De discussie ging niet alleen over de Noordzee, maar over een breder internationaal speelveld. Zo kwam de ingewikkelde situatie van Spanje voorbij, met enerzijds heel veel scheepjes op de Middellandse Zee en tegelijkertijd een tonijnvloot die ver weg opereert en trawlers bij de Falkland eilanden, al deze schepen moeten door de Spaanse overheid gecontroleerd worden. Mw. Corrales maakte duidelijk dat Spanje op het gebied van toezicht enorme stappen had gezet en controles op orde heeft, maar de Middellandse Zee blijft een zorgenkind.

De nieuwe controleverordening

Er komt een nieuwe verordening, maar dat wordt een compromis op basis van een gedetailleerd voorstel vanuit de Europese Commissie. Dit voorstel is onderhevig aan de onderhandeling van 27 lidstaten en er zijn maar liefst 1.100 voorstellen voor aanpassingen gedaan door het Europees Parlement. Dat baart ons zorgen, want het kan ertoe leiden dat er een gedrocht qua regelgeving uit rolt, waar vissers en controleurs mee gaan worstelen en advocaten een boterham aan gaan verdienen.

Velen zien camera's aan boord als een korte klap om geld (waarnemers) en gedoe te besparen. De succesverhalen van cameratoezicht zijn echter meestal vergelijkingen met situaties waarin sprake was van menselijke waarnemers. Dit is niet vergelijkbaar met de situatie in bijvoorbeeld de Oostzee of de Noordzee.

Op basis van onze ervaringen blijven we van mening dat camera’s inzetbaar kunnen zijn als hulpmiddel voor schipper en bemanning bij het goed registreren van de vangsten. Daarentegen zijn camera’s geen geschikte instrumenten voor controledoeleinden.