Brexit: May Day, May Day…

In de vorige nieuwsbrief schreven we nog over de stemmingen die voor komende week in het Britse Lagerhuis op de planning stonden. Die stemmingen zijn door Premier May teruggetrokken en afgelopen vrijdag is ze (vervolgens) afgetreden. Voor de 27 EU landen en dus ook voor de EUFA (de European Fisheries Alliance) breekt tot de zomervakantie nu een periode van afwachten en onzekerheid aan, maar dat zijn we inmiddels wel gewend. 

De Britten weten niet hoe ze Brexit aan de vork moeten steken. De afspraken met Europa kunnen door een verdeeld parlement niet bekrachtigd worden en de Europese verkiezingen waren voor het VK een weerspiegeling van het gebrek aan eensgezindheid onder de Britten.

De Conservatieve Party bleef steken op 8,7% van de stemmen en werd daarmee de vijfde partij van het Verenigd Koninkrijk (VK), een historische vernedering. De grote winnaar van de verkiezingen werd de Brexit Party van Nigel Farrage. De Liberal Democrats, die tegen een Brexit zijn, werden echter de tweede partij van het VK en daarmee is deze verkiezingsuitslag weinig verhelderend.

Nieuwe eerste minister

Er moet een nieuwe premier komen die de uittreding uit de EU wel voor elkaar moet krijgen. Hiervoor hebben zich al verschillende kandidaten gemeld, waaronder de populist Boris Johnson, de Britse minister van LNV Michael Gove en Dominic Raab, die tot voor kort Brexit minister was. Eind juli weten we wie het wordt.

Stuk voor stuk zijn het kandidaten die vastbesloten zijn om het Verenigd Koninkrijk op de Brexit datum die nu geldt (31 oktober 2019) uit de EU te laten vertrekken, sommigen willen dat ook zonder een Deal, maar dat is eerder gezegd. Misschien komen er dit najaar zelfs wel nieuwe verkiezingen. Keep calm, and carry on...

Visserij

VisNed is een actief lid van de European Fisheries Alliance (EUFA). Voor die alliantie en voor haar voorzitter Gerard van Balsfoort gelden tot er een nieuwe Britse premier aantreedt twee dingen: “we nemen even gas terug” en “we blijven de ontwikkelingen heel alert volgen”. Want visserij is nog steeds een van de weinige onderwerpen (misschien wel het enige) waar het Verenigd Koninkrijk een voordeeltje uit Brexit zou kunnen weten te sleuren.